Objašnjeno zašto cijene jaja i dalje vrtoglavo rastu i kada će se smanjiti

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2023. u 13:24
Foto: Unsplash

Proći će još neko vrijeme prije nego se snize troškovi ove namirnice.

U posljednje vrijeme čini se kao da je “normalan” odlazak u trgovinu samo daleka uspomena. Nakon praznih polica i drastičnih nestašica tijekom pandemije, kupci su danas suočeni s inflacijom koja, čini se, povećava troškove svakodnevnih osnovnih namirnica — uključujući jaja. Više cijene ove namirnice mogu biti posebno bolne budući da to nisu artikli koje možete lako zamijeniti za nešto drugo, piše Bestlifeonline. Dakle, zašto cijene jaja i dalje vrtoglavo rastu?

Iako su za mnoge namirnice cijene skočile, jaja su postala posebna namirnica jer su njihove cijene skočile najviše. U siječnju 2023. cijena ove kuhinjske namirnice porasla je za 11 posto u usporedbi sa studenim i gotovo 60 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, javlja CNN.

Kao rezultat toga, mnogi su šokirani kupci bili prisiljeni ozbiljno razmisliti o tome što stavljaju u svoja kolica. “Vidio sam kako kupci gravitiraju od kupnje organskih jaja prema konvencionalnijim jajima. Cijene su se učetverostručile u otprilike šest ili sedam mjeseci”, Jose Filipe, vlasnik trgovine mješovitom robom u New Rochelleu, New York, rekao je za CBS News.

Cijene jaja skočile su više od većine artikala zbog ozbiljnog problema koji utječe na industriju peradi.

Dok je veći dio prošle godine potrošen na inflaciju kao krivac za rast cijena gotovo svega, proizvođači jaja suočavaju se s ozbiljnim problemima koji su zaslužni za rast cijena. Od početka 2022., visokozarazna verzija ptičje gripe širi se peradarskom industrijom, javlja CNN. Epidemija je odnijela živote više od 58 milijuna ptica, time drastično smanjujući proizvodne kapacitete peradarske industrije.

“To je prekid opskrbe, stvari poput ‘Božjeg čina'”, rekao je za CNBC Brian Moscogiuri, globalni trgovinski strateg u tvrtki Eggs Unlimited. Dodao je da je situacija “bez presedana”, rekavši: “Nekako je slučajnost da se inflacija odvija u istom razdoblju.”

Ovo nije prvi put da je ptičja influenca pogodila peradarsku industriju u SAD-u. Izbijanje 2015. ubilo je 50,5 milijuna ptica, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ali ove godine, agencija kaže da je soj virusa puno smrtonosniji, ubijajući 90 do 100 posto kokoši koje zarazi u samo dva dana, piše CNBC. Nakon što farma prijavi infekciju, federalni propisi također zahtijevaju da ubiju čak i svoje zdrave ptice kako bi zaustavili širenje virusa.

Čak i dok se industrija peradi nastavlja nositi s učincima epidemije ptičje gripe, postoji velika vjerojatnost da smo možda već vidjeli najgore što se tiče cijena jaja. Blagdanska sezona obično povećava potražnju za jajima i povećava veleprodajne cijene, rekao je za CNN Brian Earnest, vodeći ekonomist za životinjske proteine u CoBank-u. No kako 2023. počinje, moglo bi doći do smanjenja problema u opskrbnom lancu.

“Na temelju trenutnih trgovinskih vrijednosti i tržišnih uvjeta, čini se da je tržište možda konačno doseglo svoj vrhunac”, rekla je 27. prosinca za CNN Karyn Rispoli iz Egg Price Current, tvrtku za podatke o tržištu hrane Urner Barry.

Ali nemojte očekivati da će promjene biti vidljive preko noći. “Obično postoji odmak od dva do tri tjedna između veleprodajnih cijena i onoga što potrošači vide u smislu maloprodajnih cijena. Budući da su mnogi trgovci prodavali jaja ispod cijene kada je tržište skočilo na rekordne vrijednosti prošlog mjeseca, možda će sporije reagirati sada kada cijene trebaju padati “, rekao je Rispoli za Vox.

Međutim, daljnje poboljšanje još uvijek ovisi o budućem širenju epidemije, koje je u najboljem slučaju nepredvidivo. “Nadajmo se da se repopulacija nastavlja i da je proizvodnja sve veća i da više nećemo vidjeti ptičju gripu te da je najgore iza nas”, rekao je Moscogiuri za Vox. “Ali stvarno ne znamo.”

Komentirajte prvi

New Report

Close