Poslodavci u Srbiji i FBiH traže da struja ne poskupi više od 10%

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U Federaciji se tvrtkama nude novi ugovori s cijenom struje višom za 150 do 200%, jednako kao i u Srbiji.

Krajem prošlog tjedna održan je sastanak predstavnika 13 kompanija, koje su među najvećim potrošačima električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sastanak je organiziralo Udruženje poslodavaca FBiH, a nazočni su bili predstavnici Arrcelor Mitalla, Violete, Konzuma, Mercatora, AS Grupe, Sisecama Soda Lukavac, TMD Groupa Gradačac, Pobjede Tešanj, Tvornice cementa Kakanj, Feala iz Širokog Brijega, ASA Prevent Grupe, Binga i tvrtke EMKA iz Goražda.

Zaključeno je da je potpuno neprihvatljivo povećanje cijene električne energije za gospodarstvo veće od 10 posto. Naime, u protekla tri mjeseca elektroprivrede u FBiH ponudile su kompanijama nove ugovore u kojima je cijena struje viša za 150 do 200 posto u odnosu na trenutačnu.

Na sastanku je istaknuto da bi svako povećanje cijene električne energije više od 10 posto za tvrtke dovelo do djelomičnog ili potpunog gašenja pogona, smanjenja izvoza i pada investicija. To bi dovelo i do gubitka tisuća radnih mjesta, ali i smanjenja plaća. Također, došlo bi do povećanja inflacije za dva do tri posto, što sve zajedno vodi značajnom smanjenjenju životnog standarda građana.

Poskupjet će robe i usluge
Građani trebaju biti svjesni da se time što posljednjih 11 godina nije povećana cijena struje za kućanstva ne štiti životni standard građana, rečeno je.

Štoviše, povećanje cijena električne energije gospodarstvu vodi prema povećanju cijena roba i usluga koje plaćaju jedino građani. Ako želi zaštititi životni standard građana, vlada FBiH ne smije dopustiti prekomjerno povećanje cijena električne energije kompanijama.

Na sastanku je dogovoreno da se vladi FBiH uputi peticija u kojoj se traži da povećanje cijena električne energije za gospodarstvo ne smije biti veće od 10 posto. Dogovoreno je da će biti organiziran 30-minutni štrajk upozorenja u pogonima kompanija u FBiH.

Također je zatražen hitan sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i Nerminom Džindićem, ministrom energije, rudarstva i industrije, prenosi NAP.

11

godina nije povećana cijena struje za kućanstva u FBiH

I Unija poslodavaca Srbije uputit će zahtjev vladi u kojem će zatražiti da povećanje cijene električne energije bude kontrolirano i unaprijed najavljeno, a da bi prihvatljivo poskupljenje bilo oko 10 posto, rekao je Srđan Drobnjaković, direktor tog udruženja.

On je za agenciju Beta izjavio da je to zaključak kolegija Socijalno-ekonomskog savjeta, a na temelju ankete u kojoj se najveći broj poduzetnika izjasnio da bi poskupljenje oko 10 posto bilo podnošljivo za poslovanje.

Prema riječima Drobnjakovića, daleko manji broj poduzetnika smatra da bi bilo prihvatljivo i poskupljenje oko 20 posto, a samo nekoliko anketiranih je reklo da rast cijene struje neće imati utjecaja na njihovo poslovanje.

“Cijena struje mnogim je poduzetnicima znatno porasla, čak i do 150 posto. Budući da se oko 95 posto električne energije za domaću potrošnju osigurava iz domaćih izvora smatramo da struja ne bi trebala poskupjeti kao na svjetskim burzama”, rekao je Drobnjaković.

On je dodao da poduzetnici smatraju kako bi jedno od rješenja bilo i da se smanje trošarine i subvencije za obnovljive izvore energije te da se poveća proizvodnja struje od plina.

Cijena električne energije na europskim burzama sredinom listopada zabilježila je skok u jednom danu za oko 140 eura po megavatsatu, te je s oko 180 eura porasla na 320, ali ugovori između kupaca i prodavača u Njemačkoj sklapani su po cijeni od 150 eura po megavatsatu.

I u Srbiji su se počeli sklapati ugovori po cijenama koje su više i do 200 posto unatoč preporuci države da se cijene gospodarstvu zadrže na istoj razini do kraja godine, a sada iznose oko 50 do 60 eura po megavatsatu.

Pravo na prijelazno razdoblje
Stevan Rodić, vlasnik restorana Stara kapetanija u Zemunu, rekao je da je prema ugovoru s elektrodistribucijom, koji je nedavno istekao, kilovat plaćao 50 centi po kilovatsatu, a da je prema novom ugovoru cijena porasla na 95 centi.

“Nova cijena još se ne primjenjuje jer sam dobio pravo na prijelazno razdoblje u kojem će mi struju naplaćivati po 65 centi za kilovat”, rekao je Rodić.

Prema njegovim riječima, račun za struju Stare kapetanije, u prijelaznom razdoblju i bez grijanja iznosi oko 200.000 dinara mjesečno (1664 eura), a da će sigurno skočiti na 400.000 (3290 eura) kada se uključi grijanje.

On je dodao kako je nelogično da se u Srbiji struja naplaćuje prema cijenama na europskoj burzi kada dobit niti plaće nisu europske.

KAP prestaje s proizvodnjom aluminija?

Struja u Crnoj Gori do kraja godine neće poskupjeti, a vjerojatno niti u prvom tromjesečju 2022., rekao je Nikola Rovčanin, direktor Elektroprivrede Crne Gore. Međutim, kada je riječ o KAP-u, sadašnja cijena ne može biti održiva. Uprava KAP-a najavila je radnicima da se pripreme za potpuni prestanak proizvodnje aluminija od 15. prosinca zbog visokih cijena struje od 1. siječnja kada istječe postojeći ugovor s Elektroprivredom. KAP sada megavatsat električne energije plaća 45 eura, dok je cijena na međunarodnim tržištima od 150 do 250 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close