Poslodavci u FBiH traže da poskupljenje struje kompanijama ne bude veće od 20%

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2022. u 22:00
Za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju struje od najavljene kompanije će EP BiH plaćati penale po tržišnim cijenama/Shutterstock

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH navode da je zbog nezakonitih postupaka znatan broj tvrtki već pokrenuo pojedinačne i kolektivne tužbe protiv Elektroprivrede BiH.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i sindikata iz proizvodnog sektora zahtijevaju da se ugovori o opskrbi električnom energijom kompanija usklade sa Zakonom o električnoj energiji u BiH.

Oni pozivaju vladu i Parlament Federacije BiH da hitno donesu odgovarajuće odluke i izmjene zakona, kako bi se kompanijama omogućila opskrba električnom energijom po cijeni koja je za 20 posto veća u odnosu na prošlogodišnju, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji, a ne za 50, pa i do 100 posto, priopćeno je iz Udruženja poslodavaca.

Cijena veća i do 100%
“Ugovori o opskrbi strujom kompanija od 2011. nisu se mijenjali. Sada je Elektroprivreda BiH kompanijama u FBiH dostavila ugovore u kojima se od kompanija traži da do 20. u mjesecu najave koliko će električne energije potrošiti u sljedećem mjesecu, s dopuštenim odstupanjima od pet posto”, izjavio je Adnan Smailbegović.

Prema njegovim riječima, za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju struje od najavljene kompanije će plaćati penale po tržišnim cijenama.

On kaže da će u slučaju kvara ili zaustavljanja pogona Elektroprivreda BiH nabavljati električnu energiju po burzovnim cijenama, a sve troškove nabave i prijenosa snosile bi kompanije. Na taj način bi cijeli rizik poslovanja Elektroprivrede BiH preuzele kompanije.

“Zbog navedenog, cijena električne energije za kompanije ne bi bila skuplja za 20 posto, kako predviđa Zakon o električnoj energiji, nego 50 posto, pa i do 100 posto”, kaže Smailbegović.

Još jedan dokaz samovoljnog ponašanja Elektroprivrede BiH je odbijanje nastavka isporuke električne energije kompaniji ArcelorMittal Zenica koja jedina nije dobila ugovor o redovnoj, nego o rezervnoj opskrbi i to za siječanj i veljaču, tako da im je račun za električnu energiju u prvom mjesecu ove godine iznosio 19,5 milijuna KM (oko 10 mil. eura), u odnosu na 4,5 milijuna KM (oko 2,3 mil. eura) u siječnju prošle godine, navodi se u priopćenju.

Dodaje da je Elektroprivreda BiH najavila da od 1. ožujka ArcelorMittalu neće produžiti ugovor o opskrbi električnom energijom, a posljedice bi bile katastrofalne jer pogoni te kompanije uopće ne smiju ostati bez napajanja.

Ugroženo 12.000 radnih mjesta
Iz Saveza samostalnih sindikata BiH kažu da prekid opskrbe strujom tvornici koja ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane, koja osigurava grijanje Zenice, znači njenu smrt.

“Bez posla bi ostalo ne samo 3200 radnika u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje željeznica FBiH i RS, kao i 600 tvrtki koje surađuju s ArcelorMittalom. To je ukupno 12.000 radnika”, priopćeno je iz sindikata.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH navode da je zbog tih nezakonitih postupaka znatan broj kompanija već pokrenuo pojedinačne i kolektivne tužbe protiv Elektroprivrede BiH.

Smailbegović je rekao kako poslodavci traže i da vlada FBiH hitno predloži, a federalni parlament donese odluku o odgodi zatvaranja blokova termoelektrana Kakanj i Tuzla, koji trebaju biti zatvoreni ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close