Pljačka: Za izmišljene radove i usluge, ugradnju jeftinijeg materijala te napuhane fakture još nitko nije odgovarao

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2020. u 13:01
Foto: Pixabay

Priča je počela kada je kompanija WTE 2009. potpisala s Općinom Budva ugovor o izgradnji tri pročistača otpadnih voda – Bečići, Jaz i Buljarica – kao i kanalizacijske mreže na Svetom Stefanu.

Za više od 20 milijuna eura napuhane su fakture za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Bečićima, pokazuju svjedočenja pojedinih sudionika, nalazi iz izvještaja dva neovisna stručnjaka i drugi dokumenti u koje su imali uvid Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) i Monitor.

Budva, usto, nije riješila svoj ključni ekološki problem jer je na izgrađeno postrojenje priključen samo uži dio grada, dok se fekalne vode s područja Jaza, Petrovca i Buljarice i dalje izlijevaju u more, a nije izgrađena niti kanalizacijska mreža za Sveti Stefan. Tri milijuna eura opljačkano je iz općinske blagajne lažnom fakturom i prije početka radova, što je već dokazano na sudu, pišu Vijesti.

Također, Jože Duhovnik, slovenski stručnjak kojeg je angažirala nova lokalna vlast 2016. godine, tvrdi da vrijednost izvedenih radova od 41,4 milijuna eura, koliko je prijavila njemačka kompanija WasserTechnik Essen (WTE), treba smanjiti za precijenjenih 12,62 milijuna eura.

Prva arbitraža u Frankfurtu

Ilinka Vuković, stručnjakinja za financije, koja je radila za Općinu Budva i Specijalno državno tužiteljstvo (SDT), pronašla je druge sporne fakture čiji iznosi premašuju 3,5 milijuna eura, dok je održavanje postrojenja kroz pet i pol godina fakturirano 500 do 700 tisuća eura godišnje više od realne vrijednosti. Općini Budva prijeti opasnost da izgubi još desetke milijuna eura u međunarodnim arbitražama vezanim uz taj projekt. Prva je zakazana u Frankfurtu 9. veljače 2021. godine. Od Budve je WTE naplatio između 12,5 i 13,8 milijuna eura (o čemu se spori s lokalnim vlastima) i aktivirao vladino jamstvo od 29,3 milijuna eura, ali traži još 35,34 milijuna. Druga arbitraža priprema se u Ženevi. Za napuhane fakture, izmišljene radove i usluge, ugradnju lošijeg materijala, a uračunavanje skupljeg, još nitko nije odgovarao. Izuzetak je navedena pljačka prva tri milijuna eura, gdje je sporazum o priznanju krivice sa SDT-om potpisao, s trojicom suradnika, Svetozar Marović, tadašnji potpredsjednik Demokratske partije socijalista i neformalni šef Budve.

Postao svjedok suradnik

Za to je dobio kaznu od samo tri mjeseca zatvora. Ni SDT, niti Viši sud nisu ga obvezali da vrati Budvi ukradene milijune, a zatvor je izbjegao odlaskom u Beograd, gdje je i danas.

Günter Faust, tadašnji direktor njemačke podružnice WTE Otpadne vode Budva, koji je izdao lažnu fakturu i dalje usmjeravao novac, izvukao se kao svjedok suradnik.

Priča je počela kada je kompanija WTE 2009. potpisala s Općinom Budva ugovor o izgradnji tri pročistača otpadnih voda – Bečići, Jaz i Buljarica – kao i kanalizacijske mreže na Svetom Stefanu. Vrijednost projekta bila je 58,56 milijuna eura, plus kamate i varijabilni troškovi, s tim da ukupna investicija ne prijeđe natječajni limit od 85 milijuna eura. Ugovor je predviđao i godišnje troškove upravljanja od 1,7 milijuna eura do 2042., a Budva je trebala otplatiti investiciju do 2034. godine.

Projekt je samo djelimično završen, kada je u listopadu 2014. proradio pročistač u Bečićima.

Komentirajte prvi

New Report

Close