Philip Morris i dalje lider na tržištu cigareta u BiH

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2020. u 21:59

Ove godine očekuje se da će prodaja cigareta pasti za dva posto.

Globalni duhanski div Philip Morris i dalje je lider na tržištu cigareta i grijanog duhana u Bosni i Hercegovini, otkriva analitička kuća Euromonitor u svom istraživanju. 
Philip Morris je bio lider i 2019. godine, ali sada je bez bliskih pratitelja, navodi Euromonitor, dok je na trećem mjestu novi kandidat, FDS, koji je nastao preuzimanjem Fabrike duhana Sarajevo i služi samo za vođenje duhanskog dijela tvrtke. 
“U 2020. očekuje se da će prodaja cigareta pasti za 2% u odnosu na stalne vrijednosti za 2019. u svjetlu utjecaja Covida-19.

To je povezano s padom prognoze prodaje od 2% u našem pregledu duhana za 2019. godinu”, navodi Euromonitor. U istraživanju se dodaje da sve veće trošarine i sve veća popularnost kanala za nelegalnu trgovinu predstavljaju izazove duhanskim proizvodima u Bosni i Hercegovini. 
 Međutim, čini se da će cigarete biti pod najvećim utjecajem, pri čemu se predviđaju padovi za vrijeme predviđenog razdoblja, dok ostale kategorije i dalje pokazuju pozitivan rast. U 2019. trošarine na cigarete su povećane, što je utjecalo na cijene i dovelo do pada potražnje. 
“Iako to nije bila namjera vlade, umjesto da ljudi prestanu pušiti to je vodilo do daljnjeg porasta ilegalne trgovine koja naglo raste u posljednjih nekoliko godina otkako se BiH počela prilagođavati Europskoj uniji i Direktivi o duhanskim proizvodima”, navodi Euromonitor. BiH, primjećuje analitička kuća, zaostaje za nekim drugim područjima u pogledu direktiva EU o duhanskim proizvodima i kampanjama protiv pušenja.

13

posto porast će 2020. prodaja cigara, cigarilosa i duhana za pušenje

Na primjer, slike oboljelih organa uzrokovanih pušenjem na ambalaži i zabrana na prodajnim mjestima još nije stigla u državu. 
Kada je riječ o kategoriji cigara i cigarilosa u 2019. godini nije bilo ulazaka novih igrača. Manifatture Sigaro Toscano SpA i dalje je vodeća kompanija. 
 Cigarama i cigarilosima i dalje dominiraju međunarodni stručnjaci za format, uključujući Arnold André Cigars GmbH & Co KG i The Burger Group, na drugom i trećem mjestu. 
U 2020. godine očekuje se da će prodaja cigara, cigarilosa i duhana za pušenje porasti za 13% u stalnim vrijednostima u odnosu na 2019. godinu, s obzirom na utjecaj Covida-19.

Komentirajte prvi

New Report

Close