Paradoks u susjedstvu: Kilogram čvaraka stoji kao tri kilograma mesa

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2023. u 07:00
Cijena svinjskog mesa posljednjih godina gotovo se izjednačila s junećim/Shutterstock

Iz mesnih industrija, mesnica i marketa poručuju kako je cijena visoka upravo zbog nestašice.

Kilogram čvaraka u Republici Srpskoj košta i do 36 maraka, koliko, usporedbe radi, treba izdvojiti za tri kilograma svinjskog buta. Naime, kako kažu iz mesnih industrija, mesnica i marketa širom Srpske, cijena je ove godine visoka upravo zbog nestašice te poslastice.

Cijene lete u nebo
Dragica Đukić Tatić, direktorica Mesne industrije Mane iz Srpca, u razgovoru za Nezavisne novine kaže da na tržištu vlada nestašica čvaraka, pa ne čudi što je ove godine cijena jako visoka.

“Sada imamo situaciju da imamo svinje koje su takve pasmine da nemaju puno čvrstog masnog tkiva od kojeg se prave čvarci, ali su mesnate”, rekla je Tatićeva Đukić i dodala da čvarcima isporučuju nekoliko tržišta. širom Srpske.

“Cijena čvaraka po kilogramu koje prodajemo, ovisno o kupcu, koji ima rabat, kreće se od 30 do 33 KM po kilogramu”, rekla je Tatićeva Đukić.

Lazo Šešić, vlasnik Mesnice kod Laze iz Banjaluke, kaže da nedostatak čvaraka na tržištu diktira cijenu te ističe da su čvarci izuzetno kvalitetan proizvod i da cijena ne treba da čudi. I tvrdi da je nestašica prvenstveno posljedica nedostatka velikih svinja.

Tržišna popularnost čvaraka

Ranijih godina čvarci nisu bili toliko cijenjeni, ali posljednjih godina sve više ljudi konzumira tu namirnicu.

“Cijena kilograma čvaraka u mojoj mesnici je 20 maraka”, rekao je Šešić i dodao da je oslabila i proizvodnja čvaraka jer se od mesnih svinja, kao danas, ne može ništa otopiti.

Istaknuo je kako se cijena svinjskog mesa posljednjih godina gotovo izjednačila s junećom. “Razlog poskupljenja svinjskog mesa je što naši građani najviše kupuju tu vrstu mesa, no ove godine je i pad proizvodnje zbog afričke kuge, gdje su mnogi poljoprivrednici ostali bez cjelokupne proizvodnje”, objasnio je.

Šešić i istaknuo da se cijena svinjskog mesa kreće od 12 maraka po kilogramu, koliko je potrebno izdvojiti za svinjski but, kao i plećku, do 18 KM, koliko košta svinjski file. Iz jedne banjalučke tržnice kazali su da 200 grama čvaraka košta 7,20 KM, ali kažu da je trenutno nestašica.

“Kilogram čvaraka košta 36 KM, ali u našim trgovinama prodajemo pakovanje od 200 grama. Smatramo da je takvo pakovanje prihvatljivo i pristupačno građanima”, kazali su. Ljubitelji čvaraka, međutim, ne odustaju i spremni su platiti više nego što ovo tradicionalno jelo vrijedi. Dobri poznavatelji tog proizvoda kažu da realna cijena čvaraka ne bi smjela prelaziti 15 maraka.

30

maraka košta kilogram čvaraka u trgovinama u RS-u

“Kupila sam samo 200 grama čvaraka jer ih volimo, ali cijena je visoka, a nemamo nikog od sebe u selu da nam da čvarak kad prođe svinjokolja”, rekla je Banjalučanka Marina M. Iz Udruge potrošača ističu da su čvarci postali delikatesa, te da je za pojedine građane ta namirnica postala luksuz upravo zbog visoke cijene.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine, ističe da su cijene previsoke i, kako kaže, sreća je potrošača što se hrana poput kruha ne jede svaki dan. Ranijih godina čvarci nisu bili toliko cijenjeni, ali posljednjih godina sve više ljudi konzumira tuu namirnicu, kazao je Vasilić.

Uloga medija
Dušan Srdić, predsjednik Udruge potrošača Reakcija Banjaluka, kazao je da iako čvarci nisu kvalitetan proizvod poput pečenja ili pršute, medijska kampanja također je utjecala na poskupljenje čvaraka.

“Vidjeli smo slike da se u Republici Srbiji prodaju na komad, što je za nas potrošače nezamislivo. Prije deset godina cijena tih proizvoda bila je ispod 10 KM po kilogramu”, rekao je Srdić i dodao da neki građani odustat će od kupnje i svoj proračun prilagoditi svojim mogućnostima i potrebama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koja delikatesa čvarci su svinjski odpad koji ostane nakon cjrđenja masti

Poslastica umjetno stvorena. Nekoć je to bio nus produkt stvaranja svinjske masti. i sami smo nekad topili špek, ali ne radi čvaraka, već radi masti. Samo nekad su svinje imale debeli sloj špeka, a danas je to jedva 2cm. Sada koliko vidim je obrnuto. Špek se topi radi čvaraka, a mast je nus proizvod. Ljudi više nisu naučeni peći na svinjskoj masti, već na ulju koje je daleko nezdravije. Zato uživajte u “deliciji” kako sada nazivaju čvarke. Kaj god.

New Report

Close