Njemački proizvođači proizvesti će oko 700.000 automobila manje nego što su planirali početkom godine

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2022. u 08:00
BMW će proizvesti 100.000 vozila manje/D. Višnjić/PIXSELL

Pad proizvodnje vozila u Njemačkoj pogađa i BiH tvrtke

Zbog problema u isporuci dijelova njemački proizvođači automobila ove će godine proizvesti daleko manje vozila nego što su planirali, što će osjetiti i BiH tvrtke koje za njih rade. Već imaju manje posla i manji broj narudžbi od strane njemačkih kompanija, pišu Nezavisne novine.

Stručni magazin Automobilvohe, pozivajući se na podatke kompanije IHS Markit, ističe da će njemački proizvođači proizvesti oko 700.000 automobila manje nego što su planirali početkom godine.

Posebno je pogođen Volkswagen, koji će proizvesti 500.000 vozila manje, BMW 100.000 te Mercedes oko 80.000 vozila manje.

Kako se navodi, uslijed manje proizvodnje, smanjeni su i popusti na nova vozila. Prodavači kupcima daju minimalne popuste, dok se dugo čeka na isporuku vozila.

Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je već došlo do pada i smanjenja narudžbi.

“Kako veliki proizvođači smanjuju broj proizvoda, tako i njihovi kooperanti smanjuju broj isporuka. Pad je negdje oko 10 posto”, objasnio je Kotorić.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da desetak tvrtki u RS radi u autoindustriji.

“Te tvrtke zbog krize ne rade punim kapacitetom za autoindustriju te im nije u potpunosti ugrožena proizvodnja”, istaknuo je Blagojević.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, rekao je da u BiH autoindustriji radi velik broj ljudi te se ostvaruje značajan izvoz.

“Slična situacija nije samo u Njemačkoj jer su opskrbni lanci poremećeni. Tu su i problemi s napuštanjem ruskog tržišta, problemi u Kini sa zatvaranjima i obustavama proizvodnje”, objasnio je Gavran.

Komentirajte prvi

New Report

Close