Ohrid bi mogao izgubiti status zaštićene kulturne baštine

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2020. u 22:00
Dio građanskih inicijativa tvrdi da se država samo hvali kako ispunjava zadatke UNESCO-a/Shutterstock

UNESCO je zatražio da se uvede moratorij na građenje na obali jezera i sruše već postojeći objekti koji su opasni za područje.

Ohrid će u srpnju doznati hoće li mu status zaštićene kulturne baštine na popisu UNESCO-a promijeniti u ugroženu kulturnu baštinu.

Zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih osobitosti, 1980. godine Ohridsko jezero i grad Ohrid upisani su u Svjetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a. Izveštaj trojice stručnjaka UNESCO-a, koji su prošlog tjedna obavili nadzor, stigao je u sjedištu u Parizu gdje će se razmatrati zajedno s vladinim izvješćem, piše Radio Slobodna Europa.

Do toga je došlo nakon što su u travnju 2019. godine stručnjaci UNESCO-a pripremili izvještaj u kojem su stanje u Ohridu ocijenili sve gorim, ističući da je moguće urušavanje zaštićenog ekosustava zbog neadekvatnih infrastrukturnih projekata.

Traže održivi razvoj
UNESCO je zatražio od Sjeverne Makedonije da se uvede moratorij na građenje na obali jezera, obavi procjena nelegalnih gradnji, spriječi povećanje divlje gradnje i sruše već postojeći objekti koji predstavljaju opasnost za područje, kao i da se napravi strategija o provođenju mjera.

Rok za ispunjenje zadataka bio je do 1. veljače ove godine. Dio predstavnika civilnog sektora, koji su bili na sastanku s UNESCO-vim timom, navodi da je Sjeverna Makedonija “na fantastičnom putu da izgubio status ohridske regije kao baštinu koja pripada cijelom svijetu”.

Oni očekuju da će, kao i 2019. godine, u izvještaju biti navedeno da je ohridska regija u ozbiljnoj opasnosti zbog negativnih utjecaja, posebno od onih koji donose odluke.

“Nužno je da regija bude premještena na popis svjetske baštine u opasnosti. Na žalost, to se nije dogodilo prošle godine, jer je donesena politička odluka. Ali, ako želimo spasiti ovu regiju i prenijeti je budućim generacijama, odluka se mora temeljiti na činjenicama, stručnom mišljenju, a to je da je regiji doista potrebna zaštita i upravljanje koje će biti u skladu s načelima o održivom razvoju, a ne masovni turizam i uništavanje”, kaže Dragana Velkova iz građanske inicijative Ohrid SOS.

Dio građanskih inicijativa javno ističe da se vlasti hvale kako ispunjavaju zadatke i da je to “samo šminka”. Rušenje divlje gradnje u zaštićenom području bila je jedna od ključnih preporuka UNESCO-a.

Konstantin Georgieski, gradonačelnik Ohrida, nekoliko puta je istaknuo da je nužna bolja suradnja s državnim institucijama kako bi se spriječile nove divlje gradnje u gradu.

Sanacija kolektora
“Znam da se u javnosti ova akcija doživljava kao mlaka, samo uz uklanjanje nekoliko platformi. Ali, u uvjetima kada za 15 godina nije uklonjen niti jedan klin u gradu, a svatko postavlja šankove i kuće po vlastitoj želji, vrlo je teško odjednom pozabaviti se tim problemom”, rekao je Georgieski.

S druge strane, ministar bez resora Edmond Ademi, predsjednik vladinog povjerenstva o Ohridu, kaže da je popis s ostvarenim preporukama dovoljan da Ohridska regija zadrži sadašnji status.

“Ako stavimo na stranu dva infrastrukturna projekta koje smo ukinuli još na početku – Ski centar na planini Galičici, kao i cestu A3, u međuvremenu je osnovano povjerenstvo s Albanijom o zajedničkom upravljanju Ohridskim jezerom, počeli su radovi oko sanacije ključnih kritičnih točki na kolektorskom sustavu, pa očekujem da će do svibnja taj proces završiti”, objašnjava Ademi.

Prema monitoringu nevladinih organizacija, mjere iz preporuka UNESCO-a koje nisu provedene su zatvaranje deponije Bukovo i alternativne trase željezničkog koridora Trebenište – Struga. U dijelu s provedenim mjerama koje je tražio UNESCO, odnosno onima koje se još odvijaju, su rušenje divlje gradnje, vraćanje korita rijeke Sateske i sanacija kolektorskog sustava.

Mjere za spas Ohrida
Vlada tvrdi da je veći dio preporuka proveden
U vladinom izvješću UNESCO-u navedeno je da je veći dio preporuka usvojen, a da se ostale još provode. Donesen je Plan o upravljanju prirodnim i kulturnim nasljeđem u ohridskoj regiji (2020-2029.), provedena je Strateška ocjena utjecaja na okoliš i kulturnu baštinu.

Država je izradila inventar bespravno izgrađenih objekata u ohridskoj regiji, počela je sanacija i obnova kolektorskog sustava i produžen je projekt za preusmjeravanje toka rijeke Sateske. Građevinski inspektorat nadzirat će izgradnju objekata prve kategorije na području općina Ohrid i Struga.

Komentirajte prvi

New Report

Close