Od 2024. izgradnja sedam nevesinjskih solarnih elektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Strukturu solarnog parka čini jedna elektrana instalirane snage 200 megavata i šest elektrana snage po 50 megavata.

Na području općine Nevesinje iduće godine počinje izgradnja sedam velikih solarnih elektrana, ukupne instalirane snage 500 megavata, rekao je direktor Etmaxa Siniša Maksimović.

Maksimović je za Srnu istaknuo kako je riječ o projektu od velike važnosti, imajući u vidu da su na globalnoj razini sve više fokus na obnovljivim izvorima energije, prije svega solarnoj. Naveo je da se pristupilo izradi projektno-tehničke dokumentacije, a da se vrijednost projekta procjenjuje na oko 800 milijuna KM.

Strukturu solarnog parka čini jedna elektrana instalirane snage 200 megavata i šest elektrana snage po 50 megavata. Maksimović je rekao da će izgradnja solarnih elektrana biti podijeljena u četiri faze, te da “Etmax” planira zaposliti oko 100 novih radnika.

Napomenuo je da je ugovor o koncesiji, koji je dodijeljen na period od 50 godina, potpisan s ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, te da je prije potpisivanja ugovora Etmax uplatio jednokratnu naknadu u iznos od sedam milijuna KM u budžet Srpske.

Maksimović je kazao kako je riječ o najvećem projektu ove tvrtke koja posluje više od 10 godina i izgradila je veliki broj elektrana ukupne instalirane snage 60 megavata.

Komentirajte prvi

New Report

Close