Novac od cestarina na računu, a vlasti BiH se zadužuju za gradnju cesta

Autor: Poslovni dnevnik , 29. veljača 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Na računima Uprave za neizravno oporezivanje BiH trenutno je 252 milijuna KM koji nisu raspoređeni.

Autoceste u Bosni i Hercegovini i dalje se grade iz kredita, a na računima Uprave za neizravno oporezivanje BiH iz mjeseca u mjesec se povećava iznos prikupljen za tu namjenu po osnovu cestarina koji nije raspoređen.

“Na računima Uprave za neizravno oporezivanje BiH trenutno se nalaze 252 milijuna KM koji su prikupljeni po osnovu cestarina za izgradnju autocesta, a nisu raspoređeni”, kazali su za “Nezavisne” iz UNO BiH.

Novi krediti
Taj paradoks izgleda upravo ovako – Vlada FBiH prije nekoliko dana odobrila je zaduženje do 50 milijuna KM za obilaznicu kod Doboja na koridoru 5c.

Naime, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o davanju suglasnosti za prihvaćanje bespovratnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj za projekt “Koridor 5c, obilaznica Doboj, poddionica Putnikovo Brdo – Medakovo”, a iznosi bespovratnih sredstava na 12.000.000 eura.

Dvije vrste cestarina

UIO ubire prihode za dvije vrste cestarina. Prva se odnosi na održavanje cesta i naplaćuje se 0,15 KM po litri naftnih derivata, a druga se odnosi na izgradnju autocesta i iznosi 0,25 KM.

Međutim, Vlada je utvrdila i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za prihvaćanje dodatnog zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj, a za realizaciju projekta na koridoru 5c, dionica Nemila – Donja Gračanica. (Zenica Sjever), poddionica Vranduk – Ponirak, te ga uputio Parlamentu FBiH na usvajanje, a radi se o iznosu do 25.000.000 eura.

Ekonomist Igor Gavran kaže da je potpuno nenormalno i nerazumno da se vlasti zadužuju, a da u isto vrijeme ima novca koji nije raspoređen.

“Jasno mi je da federalna Vlada nije odgovorna za deblokadu ovih sredstava, nego je to dogovor na nivou BiH, ali je ipak neracionalno da taj novac gubi vrijednost, a da nekome plaćamo kamate na kredit.

Jedina pozitivna stvar u ovoj informaciji su bespovratna sredstva, odnosno bespovratna sredstva koja dobivamo, jer to je naravno najbolji izvor financiranja. I naravno da je pozitivno što gradimo autocestu umjesto da je uopće ne gradimo, a ova obilaznica je jako bitna, ali ovo je vrlo neracionalan i nelogičan način”, kaže Gavran za “Nezavisne novine”.

Kako ističe, svaka marka kamata plaćena na ovaj dug izravni je gubitak i šteta za proračun, kao i svaka marka realne vrijednosti izgubljena inflacijom na računu koji imamo, a ne koristimo.

50

milijuna KM odobrila je nedavno Vlada FBiH za obilaznicu kod Doboja

Unatoč brojnim pokušajima, izjava Denisa Lasića, v.d direktora “Autocesta FBiH” nismo uspjeli doći, dok njegov kolega u Srpskoj Nedeljko Ćorić, v.d. direktora “Autoputeva Republike Srpske”, kaže da su i oni dužni za sve projekte vezane za investicije.

“Uglavnom, ta sredstva koja se drže na zajedničkom računu UNO BiH mogla bi se u značajnoj mjeri koristiti za projekte koje imamo u eksploataciji, kao i za određene nove projekte, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izrada projektno-tehničke dokumentacije i svega što je potrebno kako bi se stavili u funkciju neki novi projekti koji će biti u funkciji u narednom periodu”, rekao je Čorić.

Kaznene prijave
Sudeći po njegovim riječima, ne odustaje se od ranijih najava vezanih za podnošenje kaznenih prijava protiv članova Upravnog odbora UNO BiH.

“Naš pravni tim uveliko prikuplja dokumentaciju i zajedno s Putevima Srpske želimo pokrenuti odgovornost osoba koje su odgovorne za raspodjelu sredstava koja su se godinama nalazila na računima UIO BiH, jer su nanijeli ogromnu štetu tvrtkama za čije poslovanje su ta sredstva i namijenjena”, rekao je Ćorić.

Podsjetimo, UO UNO BiH čeka odluku ili o metodologiji konačne raspodjele cestarina ili o privremenoj raspodjeli ovih sredstava. Prema predviđenoj raspodjeli, Federaciji BiH trebalo bi pripasti oko 59 posto sredstava, Republici Srpskoj oko 39 posto, a Distriktu Brčko oko dva posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close