NLB 30. prosinca uplaćuje Srbiji 395 milijuna eura za Komercijalnu banku

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2020. u 22:00
Privatizacija banke u državnom vlasništvu dio je sporazuma MMF-a sa Srbijom/Dino Stanin/PIXSELL

Transakcija će biti završena tog dana potpisivanjem više dokumenata.

Nova Ljubljanska banka (NLB) pribavila je sve potrebne dozvole za preuzimanje 83 posto udjela u srpskoj Komercijalnoj banci, u skladu s ugovorom iz veljače, priopćila je slovenska banka.

Navodi se kako se očekuje da će preuzimanje Komercijalne banke, koju je NLB banka kupila od države Srbije za 387 milijuna eura, završiti do kraja ove godine.

NLB je 11. prosinca na izvanrednom sastanku diničara imenovala Upravni odbor Komercijalne banke koji ima devet članova. Predvodit će ga Archibald Kremser, član Odbora NLB-a, a u njemu će biti i Blaž Brodnjak, predsjednik NLB-a.

Tanjugu je iz srpskog Ministarstva financija potvrđeno da će NLB 30. prosinca u proračun Srbije uplatiti 395 milijuna eura za Komercijalnu banku, čime će biti završen proces njenog preuzimanja.

Transakcija će biti završena tog dana potpisivanjem više dokumenata. Narodna banka Srbije ranije je dala suglasnost NLB-u za stjecanje kontrolnog vlasništva u Komercijalnoj banci, čime su se stekli uvjeti za preuzimanje, rečeno je ranije Tanjugu iz središnje banke Srbije.

Postupak po tom zahtjevu NLB-a za završen je 9. prosinca. Državi je već isplaćeno oko 60 milijuna eura kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uvjeta za zatvaranje kupoprodaje.

Srbija će uz 387 milijuna eura za 83,2 posto dionica u vlasništvu države do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 milijuna eura. Privatizacija Komercijalne banke dio je sporazuma MMF-a sa Srbijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close