Nitko ne želi imovinu bivše tvornice obuće

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2022. u 06:13
Najveća tvornica obuće u BiH u najboljim godinama svog postojanja zapošljavala je oko 1300 radnika/E. Elveđi/PIXSELL

Prema procjeni sudskih vještaka, prvobitna vrijednost tvornice obuće iznosila je 10,3 milijuna KM, međutim, u desetoj prodaji ona je znatno niža.

Tvornica obuće Fortuna iz Gračanice (BiH) u stečaj je otišla 2016. godine, nakon što su ranije uprave akumulirale dugove od gotovo 50 milijuna KM (oko 25,5 mil. eura). Postupak do danas nije okončan, imovinu nitko ne želi kupiti, a grupa radnika i dalje čeka na odlazak u mirovinu.

Fortuna je ranije bila respektabilna tvornica obuće, a njeni proizvodi imali su kupce diljem svijeta. Međutim, kriminalne radnje nekoliko uprava kompaniju su zavile u crno, piše portal Klix.

Najveći dio dugova odnosi se na doprinose radnika, koji nisu uplaćeni 19 godina. “Ogorčeni smo stečajnim postupkom koji se vodi u našoj tvornici. Sve se čini da cijena imovine padne, ako bi se sada prodala radnici ne bi dobili mnogo od toga”, kaže Rabija Hodžić, bivša radnica i članica Odbora vjerovnika Fortune.

Vlada Federacije BiH kroz pakete pomoći ove je godine umirovila 48 radnika Fortune, tako što im je priznat radni staž.

Prema procjeni sudskih vještaka, prvobitna vrijednost tvornice obuće iznosila je 10,3 milijuna KM, međutim, u desetoj prodaji ona je znatno niža. Mehmed Krajinović, stečajni upravitelj Fortune, najvećim problemom smatra to što se kupac još uvijek nije pojavio.

Prošlog tjedna održana je sjednica Odbora vjerovnika Fortune na kojoj je donesena odluka o desetoj prodaji imovine. Ukupna vrijednost imovine sada iznosi 7,893.000 KM.

Najveća tvornica obuće u BiH u najboljim godinama svog postojanja zapošljavala je oko 1300 radnika, ali brojne kriminalne aktivnosti, potvrđene sudskim presudama, Fortunu su dovele do propasti.

Tako je za kriminal počinjen u privatizaciji Safet Pjanić, bivši direktor Fortune, osuđen je na pet godina zatvora uz obvezu vraćanja iznosa od 250.000 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close