Napokon se uspostavlja platni promet Crne Gore sa Srbijom i BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2023. u 22:00
Izravni platni promet trebao bi biti uspostavljen ovog mjeseca preko Universal Capital Banke/Shutterstock

To će značiti da će građani i privreda imati manje izdataka jer su do sada novac morali uplaćivati ​​preko inozemnih (korespondentnih) banaka, što je bilo skuplje.

Izravni platni promet između Crne Gore i Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) trebao bi biti uspostavljen ovog mjeseca nakon 16 godina, preko Universal Capital Banke (UCB), koja je jedina banka koja je izrazila interes za učlanjenje na ovoliko dugo razdoblje. klirinški sustav plaćanja (izravna plaćanja) između tri zemlje.

To će, pišu Vijesti, značiti da će građani i privreda imati manje izdataka jer su do sada novac morali uplaćivati ​​preko inozemnih (korespondentnih) banaka, što je bilo skuplje, te da će im novac biti na računu istog dana kada je plaćeno. Preko korespondentskih banaka čekali su ga nekoliko dana.

Središnje banke Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine sklopile su u rujnu 2007. poseban sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja kojim su platne usluge trebale biti jeftinije, no izravni platni promet zaživio je 2007. između Srbije i BiH i Hercegovine, dok Crna Gora nije pristupila tom sustavu jer nije bilo interesa crnogorske banke za ulazak u ovaj platni promet. Za operatera ovog sustava imenovana je Narodna banka Srbije (NBS).

Neslužbenu informaciju “Vijestima” da će Crna Gora uspostaviti direktan platni promet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom potvrdili su u UCB banci i Centralnoj banci Crne Gore (CBCG).

Iz UCB-a su “Vijestima” rekli da su u dopisu upućenom CBCG 8. novembra 2022. iskazali interes za projekat kliringa međunarodnih plaćanja sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, kao i za projekat Europske komisije, Svjetske banke i Vijeća za regionalnu suradnju pod nazivom “Modernizacija prekograničnih plaćanja u zemljama Zapadnog Balkana”, koji su u tom trenutku aktualizirani kroz medije.

Pojasnili su da projekt sada ulazi u fazu testiranja te da do kraja ovog tjedna očekuju kontakt s kolegama iz NBS-a kako bi dogovorili testiranje sustava razmjene poruka s NBS-om, nakon čega će uslijediti testiranje cijelog klirinškog ciklusa s NBS i CBCG.

Komentirajte prvi

New Report

Close