Nakon razvoja prvog BiH respiratora TMD Group ulazi u proizvodnju medicinske opreme

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2020. u 22:00
Respirator iz Gradačca pozitivno je ocijenjen na testiranju u Velikoj Britaniji/PD

U kompaniji iz Gradačca su prihvatili izazov da naprave oksigenator za potrebe Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

Pozitivne ocjene za uspješno proizveden prvi bosanskohercegovački respirator dovele su do osnivanja nove tvrtke u sklopu TMD Groupa koja će se baviti isključivo proizvodnjom medicinskih uređaja.

“Registrirali smo tvrtku TMD Group MCD Medical Company koja će proizvoditi medicinske uređaje. Imamo veliki potencijal u proizvodnji medicinske opreme. Možemo raditi EKG uređaje, infuzomate, monitore za pacijente, a u sklopu našeg postojećeg posla i kirurške noževe, medicinske krevete i drugo”, rekao je za BHRT Damir Hanić, zamjenik direktora TMD Groupa, proizvođača autodijelova.

U kompaniji iz Gradačca su prihvatili izazov da naprave oksigenator za potrebe Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla koji je važan za oporavak pacijenata oboljelih od Covida-19.

“Naš tim već razvija taj uređaj, on je jednostavniji i daleko više se koristi, imat ćemo ga vrlo brzo”, poručio je Adem Hanić, direktor TMD Groupa za Federalna televiziju.

MD-TEC, britanska tvrtka ovlaštena za testiranje medicinskih uređaja, dala je pozitivan izvještaj o učinkovitosti respiratora koji je u fazi razvoja u TMD Groupu. Četiri od šest stavki ocijenjene su besprijekornima. Kod dvije stavke potrebni su popravci.

Nakon toga slijedi kliničko ispitivanje, certificiranje i proizvodnja. Resporatori će se, kako se najavljuje, u potpunosti proizvoditi u Bosni i Hercegovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close