Brazilci preuzeli posao istraživanje zlata u Srbiji, nalazište jako obećava

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2020. u 13:32
Freeport je ranije prodao Zijinu svoj udio prodao za 390 milijuna /SHUTTERSTOCK

Vale će u istraživanja u sljedeće dvije godine uložiti dva milijuna dolara, a ako produži suradnju na još godinu dana za to će doplatiti milijun dolara.

Američka rudarska kompanija Freeport-McMoRan raskinula je ugovor s kanadskom kompanijom Mundoro, s kojom je u okolici Boljevca u Srbiji uložila oko 3,2 milijuna dolara u istraživanje nalazišta zlata.

Amerikanci su s Kanađanima imali i dva istražna prava u blizini Boljevca, gdje su, pokraj sela Savinac, na lokaciji Tilva roš, pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra po toni. Amerikancii su u taj projekt namjeravali uložiti 40 milijuna dolara.

Mundoro je, nakon što se Freeport povukao, zaključio ugovor s globalnom rudarskom korporacijom Vale Canada Limited, čije je sjedište u Brazilu, o financiranju nastavka istraživanja kod Savinca, ali i na lokaciji Bačevica.

Inače, rudnici s gramom zlata po toni rude smatraju se profitabilnim, uz uvjet da ima dovoljno materijala za preradu, pišu Večernje novosti.

Najveći proizvođač željeza

Sporazumom je predviđeno da Vale, kao najveći proizvođač željeza i drugi po proizvodnji nikla u svijetu, može steći 51 posto istražnih prava na navedenim lokacijama, tako što će u sljedeće tri godine u geološka istraživanja uložiti pet milijuna dolara. Nakon toga, brazilska kompanija može dobiti i dodatnih 24 posto udjela, ako u nastavak projekta uloži još 40 milijuna dolara.

30

grama zlata po toni rude pronađeno je u blizini Boljevca u Srbiji

Za početak, Vale će u istraživanja u sljedeće dvije godine uložiti dva milijuna dolara, a ako produži suradnju na još godinu dana za to će doplatiti milijun dolara. Brazilci su diljem svijeta vlasnici četiri rudnika nikla, tri ležišta željezne rude, dva rudnika iz kojih dobivaju bakar i tri rudnika ugljena.

Vale je 2007. godine za 19,4 milijarde dolara kupio najveću kompaniju u Kanadi koja proizvodi nikl. S druge strane, Freeport je priopćio da izlazi iz iz svih istraživačkih projekata u Srbiji.

Ta rudarska kompanija, koja je jedno vrijeme bila među tri najveće na svijetu, za 390 milijuna dolara kineskom Zijinu prodala je svojih gotovo 60 posto vlasništva u donjem dijelu ležišta Čukaru peki, pokraj Bora, koje prema početnim istraživanjima krije rezerve od oko 14 milijuna tona bakra i 300 tona zlata.

Rudna renta 5% prihoda

Zijin, vlasnik RTB-a Bor u Srbiji, postao je jedini vlasnik tog budućeg rudnika. Kinezi već imaju 100% udjela u gornjoj zoni ležišta Čukaru peki, jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svijetu, kojeg je kupio od kanadskog Nevsuna.

Dušan Simić, direktor kompanije Jantar grupa iz Beograda, koja se bavi istraživanjem i savjetovanjem u području geologije, rudarstva i zaštite okoliša, rekao je za Radio Slobodna Europa da je potencijal nalazišta Čukaru Peki vrlo velik.

“Na temelju do sada objavljenih rezultata to je ležište po veličini jednako borskom ležištu bakra i zlata”, objašnjava Simić, dodajući da otvaranje rudnika osim radnih mjesta u samom rudniku generira otprilike još pet puta toliko radnih mjesta u raznim podizvođačkim kompanijama. Usto, država dobiva rudnu rentu koja u Srbiji iznosi pet posto od prihoda rudarske kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close