Projekt Kraljevo naselje: Gradit će se kompleks s 200 vikendica, poslovna i sportska zona

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2023. u 07:30
Foto: ACS STUDIO

Predmetni prostor u budućnosti je namijenjen najvećim dijelom za stanovanje, a Općina Han Pijesak pokrenula je postupak prijenosa vlasništva nad parcelama koje pripadaju Republici Srpskoj.

Urbanistički projekat Kraljevo naselje u Han Pijesku od ovog se tjedna nalazi na javnom uvidu, a njime se predviđa izgradnja turističkog naselja s vikendicama i kućama za odmor, piše eKapija za koju Ana Borković, samostalna stručnjakinja za prostorno planiranje Općine Han Pijesak, objašnjava da je inicijativa za izradu Urbanističkog projekta Kraljevo naselje proistekla iz potrebe usklađivanja predmetnog prostora s novonastalim okolnostima i tržišnim potrebama koje su se pojavile na predmetnom lokalitetu.

Kraj magistralnog puta

To je sljedeći korak nakon usvajanja Regulacijskog plana Kraljevo naselje 27. prosinca 2022., a sve zbog potrebe unificiranja i standardizacije predmetnog lokaliteta s aspekta dalje izgradnje i uređenja. ”Prostorni obuhvat pogodan je za formiranje stambenih, poslovnih i sportsko-rekreativnih sadržaja, te ga kao takvog treba i shvatiti i tretirati ga kao prostor povoljan za izgradnju sadržaja te namjene”, pojašnjava Borković. Ukupna površina obuhvata iznosi 57,2 hektara. S obzirom da se radi o kompleksnom projektu, ističe Ana Borković, planirano je fazno opremanje u infrastrukturnom smislu, nakon čega se parcele stavljaju na tržište, a prihodi koji se ostvare od jedne faze preusmjeravat će se u izvođenje sljedeće.

Predmetna lokacija nalazi se s desne strane magistralnog puta MP19 Han Pijesak – Zvornik, gledano iz pravca Han Pijeska, u naseljenom mjestu Kraljevo polje, na području općine Han Pijesak. Parcele koje se nalaze u predmetnom obuhvatu po vlasničkoj su strukturi u najvećem postotku u vlasništvu Republike Srpske. Općina Han Pijesak pokrenula je postupak prijenosa prava svojine kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Te parcele su po osnovnom planskom konceptu predviđene za uređenje kao površine namijenjene za korištenje u privatne svrhe, odnosno kao pripadajuće građevinsko zemljište, koje će biti u funkciji osnovne namjene kompleksa i planiranih objekata po završetku procedure.

”Predmetni prostor u budućnosti se namjenjuje najvećim dijelom za stanovanje, a uz tu primarnu definirane su još dvije zone, koju čine poslovna (uslužne i komercijalne djelatnosti) i sportsko-rekreacijska s planiranom izgradnjom objekata i pratećih sadržaja koji su kompatibilni s tom namjenom. Broj parcela namijenjenih stanovanju iznosi oko 200, što znači od oko 27,3 ha tlocrtne površine pod objektima”, ističe Borković.

ACS Studio iz Banjaluke

Nakon usvajanja Urbanističkog projekta sljedeći korak je izrada projekta infrastrukture na bazi usvojenih planskih rješenja.

”Urbanistički projekt, dokument prostornog uređenja, bit će osnova za izdavanje lokacijskih uvjeta. Njim se definiraju uvjeti za izgradnju i korištenje objekata i zemljišta. Jasno definira smjernice za buduće privatne ulagače, kojima će se ograničiti raznolikost po pitanju forme i materijalizacije objekata, budući da se radi o tipskom naselju”, kaže za eKapiju Borković.

Nositelj izrade urbanističkog projekta je ACS Studio iz Banjaluke, a javni uvid trajat će 30 dana, odnosno do 7. travnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close