Na uvoz zaštitnih maski u BiH potrošeno 6,8 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. veljača 2022. u 22:00
U pojedinim ljekarnama na početku pandemije jedna je maska stajala i do 1,27 eura/E. Elveđi/PIXSELL

Prije pandemije, 2019. godine, u BiH je uvezeno maski u vrijednosti od 92.450 KM.

Pandemija koronavirusa dovela je do naglog rasta uvoza zaštitnih maski u BiH, pa je tako u protekle dvije godine na tržište stiglo te robe u vrijednosti od 13,4 milijuna KM (oko 6,8 mil. eura).

U pojedinim ljekarnama na početku pandemije jedna maska stajala je i do 2,50 KM (oko 1,27 eura). Međutim, sada maska u prosjeku stoji deset feninga.

Prije pandemije, 2019. godine, u BiH je uvezeno maski u vrijednosti od 92.450 KM. Međutim, u vrijeme širenja virusa, odnosno 2020. godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na tržište je stiglo 108.342 kilograma maski vrijednih 9,2 milijuna KM, dok je prošle godine uvezeno 67.174 kilograma te robe za koju je plaćeno 4,2 milijuna KM.

Zbog problema koje je donijela pandemija mnogi su se poduzetnici iz tekstilne industrije u Republici Srpskoj, kako bi zadovoljili potrebe tržišta i ublažili krizu s kojom su bili suočeni, preorijentirali na proizvodnju maski, piše Glas Srpske.

“Bila je to dobra prilika da premoste krizu”, rekao je Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS.

On je istaknuo da se veliki dio tih tvrtki vratio svojim prijašnjim poslovima, ali i dalje postoje oni koji su zadržali proizvodnju maski.

“Tako danas i na domaćem, ali i inozemnim tržištima možemo naći maske proizvedene u RS”, istaknuo je Blagojević i dodao da je potražnja za maskama sada daleko manja nego ranije.

Zbog nedostatka posla i tekstilna tvrtka Ligno Komerc iz Laktaša bavila se proizvodnjom zaštitnih maski.

“Imamo velike količine maski koje nismo uspjeli prodati. Sada smo se vratili svojim standardnim poslovima”, izjavili su iz te tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close