Na Savi ili Dunavu priprema se gradnja plutajućeg postrojenja za proizvodnju vodika

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2021. u 07:59
Foto: Shutterstock

Riječ je se o plutajućoj platformi na vodi koja će biti sastavljena od 110 rezervoara za vodik od po 50 prostornih metara.

Srbija će uskoro dobiti plutajuće postrojenje za dobivanje vodika na Savi ili Dunavu, koje će proizvoditi taj energent iz vode, izjavio je Zoran Ilić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

“Riječ je se o plutajućoj platformi na vodi koja će biti sastavljena od 110 rezervoara za vodik od po 50 prostornih metara, a iznad toga će biti postrojenja na vjetar, sunce ili kombinirano, za proizvodnju električne enregije koja će služiti za proces elektrolize iz koje će se dobivati vodik”, objasnio je Ilić na stručnom skupu Vodikova strategija Srbije.

Ilić je dodao da bi površina te platforme bila oko pola hektara da bi sva planirana oprema mogla na nju stati i da će biti izgrađena od drva, uključujući i rezervoare za vodik. Platforma će istovremeno pročišćavati riječnu vodu.

“S poduzetnicima koji je žele graditi razgovarali smo o tome da to bude na ušću Topčiderske rijeke u Savu, ili na nekom drugom mjestu gdje se kanalizacija izlijeva u rijeku”, rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, rezervoari za vodik bit će obloženi specijalnim materijalima koji će osigurati da energent ne iscuri. On je priznao da je proizvodnja vodika skupa, kao i energija koja se iz njega dobiva, ali je dodao kako se smatra da će tehnologija proizvodnje vodika napredovati.

Jovanka Atanacković, državna tajnica u Ministarstvu energetike, rekla je da Srbija sada 50 posto svoje električne energije dobiva iz termoelektrana, i da zemlju čeka proces dekarbonizacije.

Istaknula je da zbog toga Srbija mora pronaći izlaznu strategiju koja je u obnovljivim izvorima energije, i da energetska stabilnost zemlje leži u vodiku.

“Znam da vodik može biti jedini prirodno prihvatljiv energent budućnosti”, dodala je Atanacković.

Komentirajte prvi

New Report

Close