Mogu li hrvatski susjedi nakon nekoliko loših pokušaja postati raj za kriptovalute?

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2024. u 07:00
FOTO: Pixabay

Vlada je formirala, pa ugasila Upravu za kriptovalute i blockchain, a najavljeni zakon koji bi trebao regulirati tržište elektroničkog novca, još nije usvojen.

Najavljeni zakon koji bi trebao regulirati tržište elektroničkog novca mogao bi donijeti odgovor na pitanje može li Crna Gora postati kripto raj.

U iščekivanju zakona obavljaju se transakcije na kripto mjenjačnicama, nude se nekretnine za kriptovalute, bilo je pokušaja rudarenja, a postavljen je i prvi kriptostroj, javlja Radio Slobodna Europa.

Vlada je formirala, pa ugasila Upravu za kriptovalute i blockchain. Nakon dolaska u Crnu Goru, takozvani kralj kriptovaluta Hjeong Do Kwon uhićen je i čeka izručenje po međunarodnim tjeralicama zbog prijevare.

Neuspjeli pokušaji
Osnivač jedne od najjačih kriptovaluta Ethereum Vitalik Buterin dobio je crnogorsko državljanstvo, a Centralna banka (CBCG) dogovorila je saradnju s provajderom kripto i blockchain rješenja Rippleom.

Analitičar kriptovaluta Novak Svrkota je, odgovarajući na pitanje otkud velika imena kripto industrije u Crnoj Gori, koja nema zakon u toj oblasti, niti razvijeno tržište, rekao da se radi o relativno maloj, ali dobro povezanoj zajednici.

Komparativne prednost Crne Gore

Kripto zajednica traži malu zemlju koja je otvorena i koja bi mogla donijeti zakone koji su prijateljski nastrojeni prema kriptu.

“Došli smo na ideju da napravimo kripto raj u Crnoj Gori. Kripto zajednica traži malu zemlju koja je otvorena i koja bi mogla donijeti zakone koji su prijateljski nastrojeni prema kripto, jer su trenutni zakoni u nekim zemljama prilično restriktivni”, rekao je Svrkota, koji je bio dio Vladine Direkcije za blokčein.

Sadašnji premijer Milojko Spajić prvi je put spomenuo da će Crna Gora ući u kriptovalutni biznis kada je bio ministar financija u vladi Zdravka Krivokapića 2021. godine. Tada je formirana Uprava za kriptovalute i blockchain.

Tijekom 2022. godine na Luštici održana je konferencija o novim tehnologijama i blockchainu, kojoj je prisustvovao osnivač kriptovalute Ethereum Vitalik Buterin.

Iste godine Buterin je dobio crnogorsko državljanstvo, a Krivokapićeva vlada tada je najavila da će on “doprinijeti razvoju blockchain industrije i crnogorske ekonomije”.

U ožujku prošle godine Do Kwon, takozvani kralj kriptovaluta, našao se u Crnoj Gori. Uhićen je u podgoričkoj zračnoj luci zbog krivotvorene putovnice, a traže ga Sjedinjene Američke Državei Južna Koreja zbog štete koju je ulagačima prouzročio krah njegovih kriptovaluta Luna i Terra, a koja se procjenjuje na više od 40 milijardi dolara.

Za sada nije otkriveno kako je i zbog čega Do Kwon došao u Crnu Goru, a on se i dalje nalazi u pritvoru gdje čeka okončanje ekstradicijskog procesa.

Premijer Spajić prošle je godine priznao da je Do Kwona upoznao prije nego što je saznao da ga traži nekoliko zemalja. Ovim slučajem bavilo se nadležno tužiteljstvo, ali do sada nije utvrdilo postojanje takve veze.

Zamke rudarenja
Informatički stručnjak Boris Radović rekao je za Radio Slobodna Europa da se kriptovaluta nekada mogla zaraditi “rudarenjem”, odnosno računalnim “rješavanjem” matematičkih jednadžbi, za što je bio potreban specijalizirani hardver, ogromna količina električne energije i vremena. Cryptomining je, tvrdi, neisplativ, zbog visokih troškova i niske dobiti.

“Imao sam osobnog iskustva s rudarenjem. Nakon pet mjeseci “rada” izrudarena su četiri virtualna novčića jedne kriptovalute, vrijedna oko 800 eura. Kako ih nisam na vrijeme pretvorio u pravi novac, izgubile su vrijednost”, pojasnio je Radović.

Komentirajte prvi

New Report

Close