Grad uveo vinjete za turističke autobuse, ovo su cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2023. u 07:00
Mostar je drugi grad u BiH nakon Međugorja koji je uveo vinjete/K. Š. F./PIXSELL

Kroz odluku su definirane tri kategorije vozila: od 8 – 14 mjesta, od 15 – 20 mjesta i više od 30 mjesta, a vozači će u ponudi imati dvodnevne i sedmodnevne vinjete.

U Mostaru je od 20. ožujka počela kontrola naplate vinjeta, piše klix.ba. Odluka o vinjetama kao komunalnoj naplati korištenja lokalnih prometnica donesena je u studenom 2023.

“Moguće ih je kupiti na dva načina, a to su online webshop (vinjete.mostar.ba) ili kod partnera grada, a to su većinom benzinske pumpe ili agencije. Partneri se mogu naći na web stranici”, rekao je za Klix.ba direktor javnog preduzeća “Mostar parking” Ivan Barbarić.

Kroz odluku su definirane tri kategorije vozila: od 8 – 14 mjesta, od 15 – 20 mjesta i više od 30 mjesta, a vozači će u ponudi imati dvodnevne i sedmodnevne vinjete.

“Dvodnevne vinjete koštat će 25, 45 i 80 konvertibilnih maraka, ovisno o kategoriji vozila, a sedmodnevne – 60, 120 i 210 KM”, rekao je Barbarić.

Od plaćanja vinjeta oslobođeni su javni prijevoznici koji obavljaju linijski prijevoz po Zakonu o cestovnom prijevozu FBiH, javni gradski prijevoz u Mostaru i prijevoznici koji obavljaju prijevoz školske djece.

Kontrolori će na terenu kroz jednostavan način, odnosno putem aplikacije, provjeravati je li vlasnik vozila kupio vinjetu. Ako nije, kontroli će ga uputiti gdje može kupiti vinjetu, a ne bude li ni tada poštovao odluku – bit će sankcioniran. Predviđene kazne su od 400 do 1.500 KM.

Sav prihod od vinjeta ići će u proračun Grada, a Mostar će nakon Međugorja postati druga turistička destinacija u BiH koja vrši naplatu vinjeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close