Moralić želi preuzeti HPK Draksenić

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Moralić je u razgovoru za Nezavisne potvrdio da je zainteresiran za kupnju HPK Draksenić, ali ističe da nisu mogli prihvatiti ponuđene uvjete.

Skupština vjerovnika Kemijske prerade kukuruza (HPK) Draksenić iz Kozarske Dubice zakazana je za 27. prosinca, najavio je za Nezavisne novine Vojo Pavičić, stečajni upravitelj HPK-a.

Kako je rekao, na ovoj sjednici trebalo bi se dogovoriti da se prodaja ovog nekadašnjeg giganta provede putem javnog prikupljanja ponuda, odnosno licitacijom, te da se potvrde neke odluke i objavi prodaja.

“Ponude koje neće biti uzete u obzir su ispod 25 posto procijenjene vrijednosti ili pet milijuna KM”. rekao je Pavičić i dodao da je uvjet prodaje nastavak poslovanja najmanje pet godina.

Prema njegovim riječima, HPK Draksenić još nije prodan jer su zainteresirani kupci tražili sniženje cijene. Među potencijalnim kupcima za kupovinu ove tvornice neslužbeno se spominju domaći vlasnici tvrtki koje se bave ovom ili sličnim djelatnostima, kao i Enver Moralić, vlasnik vinarije Kutjevo iz Hrvatske, koji je prije dvije godine kupio bijeljinski Novi Žitopromet.

Moralić je u razgovoru za Nezavisne potvrdio da je zainteresiran za kupnju HPK Draksenić, ali ističe da nisu mogli prihvatiti ponuđene uvjete.

“Ponudili su nam cijenu od 15 milijuna KM, ali to nam je preskupo, tehnologija u tvornici je zaostala, postoji neizvjesnost s kukuruzom kao sirovinom – gdje ga nabaviti, a ujedno su i povećani rizici klimatskih promjena, pa su prinosi kukuruza sve manji, tako da je to veliki rizik”, rekao je Moralić. Zaključio je da ukoliko bi cijena bila 5 mil KM, onda bi, kako kaže Moralić, mogli sjesti i ponovo
porazgovarati.

Komentirajte prvi

New Report

Close