MOL: Solidni rezultati, poboljšane prognoze za EBITDA

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2023. u 16:00
Foto: Shutterstock

Čista CCS EBITDA je u prvih devet mjeseci dosegnula 2,1 milijardu USD.

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za treće tromjesečje 2023., koji su manji za 33 % u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno iznose 976 milijuna USD u trećem tromjesječju 2023.

Državni nameti i dalje imaju značajan utjecaj na rezultate, s učinkom jednakim polovici čiste CCS EBITDA-e tijekom prva tri tromjesečja 2023. godine, što uključuje i novi porez na CO2 uveden u Mađarskoj retroaktivno od 1. siječnja 2023. Djelatnosti Rafinerija i marketinga te Istraživanja i proizvodnje nafte i plina i dalje su poslovale pod pritiskom tržišnih uvjeta, što je ublaženo snažnim rezultatom djelatnosti Usluga kupcima.

Uslijed toga, čista CCS EBITDA je u prvih devet mjeseci dosegnula 2,1 milijardu USD, što je MOL-u omogućilo da podigne svoje smjernice za čistu CCS EBITDA-u za cijelu 2023. godinu na otprilike 2,8 milijardi USD, u odnosu na ranijih 2,5 milijardi USD.

Rezultate je komentirao Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe: “U mogućnosti smo podići smjernice za EBITDA-u jer smo i dalje optimistični da će naš integrirani poslovni model otporan na krize i naše učinkovito poslovanje dodatno uravnotežiti učinke nestabilnih tržišnih i regulatornih uvjeta.

Također smo predani nastavku našeg transformacijskog putovanja i ispunjenju sve viših očekivanja u pogledu naše uloge u osiguranju sigurnosti opskrbe u regiji srednje i istočne Europe.” EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u trećem tromjesečju 2023. veća je za 97 % u usporedbi s prethodnim tromjesečjem te je dosegnula 195 milijuna USD zahvaljujući nižoj obvezi poreza na ekstradobit s obzirom na to da je u drugom tromjesečju priznat porezni doprinos u iznosu od 122 milijuna USD.

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga oporavila se u odnosu na prethodno tromjesečje zahvaljujući rafinerijskim maržama i utjecaju niže obveze poreza na ekstradobit te je u trećem tromjesečju 2023. iznosila 469 milijuna USD.

Komentirajte prvi

New Report

Close