MOL i Transnafta grade naftovod između Mađarske i Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2023. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Dogovoreno je da će Srbija uskladištiti sto milijuna kubika plina u mađarskim skladištima te da se napreduje u povećanju ili udvostručenju kapaciteta priključaka na elektromreži.

Novi naftovod dužine više od 100 kilometara gradit će se između grada Alđe u Mađarskoj i Novog Sada u Srbiji, izjavio je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijarto na konferenciji za novinare u Palati Srbije, nakon sastanka s ministrom unutarnje i vanjske trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem.

“Naftovod će se graditi u suradnji mađarske kompanije MOL i srpske kompanije Transnafta, a sporazum će biti potpisan na zajedničkoj sjednici Vlade”, rekao je Szijarto. Istaknuo je kako je na sastanku doneseno nekoliko odluka koje će poboljšati energetsku situaciju u obje zemlje.

Prema njegovim riječima, mađarska državna elektroprivreda “MVM” i “Srbijagas” formirat će zajedničko poduzeće, a to mađarsko poduzeće sudjelovat će u modernizaciji elektroenergetske mreže Srbije, javlja Beta.

Dogovoreno je da će Srbija uskladištiti sto milijuna kubika plina u mađarskim skladištima te da se napreduje u povećanju ili udvostručenju kapaciteta priključaka na elektromreži.

Prema njegovim riječima, u planu je izgradnja novog graničnog prijelaza Santovo-Bački Breg koji će rasteretiti postojeće prijelaze i biti usklađen s europskim standardima. Sijarto je istaknuo da će to pridonijeti većem prometu autobusa i automobila, jer je to ključno rješenje dugog čekanja na graničnim prijelazima.

Prošle godine vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Mađarske iznosila je 3,65 milijardi eura, a Mađarska je naš peti trgovinski partner, izjavio je ministar unutarnje i vanjske trgovine Tomislav Momirović.

Nakon sjednice Mješovite komisije za gospodarsku suradnju Srbije i Mađarske, on je rekao da je ova sjednica, kao i njegov bilateralni susret s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sziartom, priprema za predstojeću zajedničku sjednicu dvije vlade, koja bi se trebala održati sljedeći mjesec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close