MOL će u regiji ulagati u obnovljiva goriva, zeleni vodik i geotermalnu energiju

Autor: Siniša Malus , 24. ožujak 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Regija je pogodno mjesto za testiranje velikog projekta postizanja ugljične neutralnosti i pametnijeg upravljanja otpadom, zaključili su u regionalnom energetskom divu.

Regija jugoistočne Europe pogodno je mjesto za testiranje velikog projekta postizanja ugljične neutralnosti i pametnijeg upravljanja otpadom. Zaključili su to u MOL Grupi pa je cirkularna ekonomija izbila u prvi plan njihove ažurirane strategije.

Inovativne tehnologije
MOL tako najavljuje investicije u daljnje jačanje sigurnosti opskrbe u regiji, stvaranjem vrijednosti iz otpada i oblikovanjem budućnosti mobilnosti kroz inovativne tehnologije. Ažurirana strategija stavlja veći naglasak na obnovljiva goriva, zeleni vodik, biometan i geotermalnu energiju

Poslovanje usluga korisnicima ima za cilj doseći godišnji EBITDA od jedne milijarde dolara do 2030. godine. To će zahtijevati daljnje širenje i optimizaciju mreže na postojećim i potencijalnim novim tržištima u regiji srednje i istočne Europe. Kompanija planira povećati udio negoriva na 65% svih transakcija do 2025. godine te na 85% do 2030. godine, a cilj joj je da program MOL MOVE dosegne 10 milijuna korisnika u regiji.

U skladu s potrebama tržišta, dalje će razvijati rješenja mobilnosti, mrežu punionica za električna vozila te se pripremati za povećanje broja vozila s vodikovim gorivnim ćelijama. Integrirani poslovni model nudi rješenje za jedan od najznačajnijih ekoloških izazova, gospodarenje otpadom.

Ultrabrzi punjači

MOL Serbia ima spreman projekt za implementaciju ultra brzih punjača na svim cestovnim pravcima u Srbiji na kojima imaju stanice.

Tvrtka vidi otpad kao vrijednu sirovinu i izvor energije te će povećati njegovu stopu recikliranja na 65% do 2035. godine, dok će u isto vrijeme smanjiti odlaganje na 10%. Od 2030. djelatnost gospodarenja otpadom mogla bi potencijalno osigurati milijun i pol tona sirovina godišnje za regionalnu naftnu i kemijsku industriju te energetski sektor.

Generalni direktor kompanije MOL Serbia, Milenko Janković nedavno je najavio novi projekt koji su zajedno pokrenuli stručnjaci iz MOL Serbia i MOL Grupe – dual fuel tehnologiju: dizel + TNG i predstavio niz strateški definiranih projekata koji imaju za cilj transformirati tradicionalne operacije zasnovane na fosilnim gorivima.

Gorivo budućnosti
“Kombinacijom dizela i tekućeg naftnog plina ostvaruje se više prednosti: značajno smanjenje emisije štetnih plinova (20% – 50%), povećanje snage motora, ali se ostvaruje i značajna ušteda – kod transportera čak i do 10 eura na 100 km. Važno je istaknuti da za ovu tehnologiju sva neophodna infrastruktura već postoji i u Srbiji i u ostalim zemljama regije.

Upotrebom ove tehnologije motori starije generacije tipa Euro 3 i Euro 4 sada zadovoljavaju standarde Euro 6, jer dodavanje TNG omogućava bolje sagorijevanje dizela koje ide i do 95%, što direktno utječe na smanjenje emisije štetnih plinova.” rekao je Milenko Janković, generalni direktor kompanije MOL Serbia.

MOL Serbia ima spreman projekt za implementaciju ultra brzih punjača na svim cestovnim pravcima u Srbiji na kojima imaju stanice.

“Naš plan u Srbiji je da se do kraja 2024. ovaj projekt implementira na našim stanicama blizu graničnih prijelaza, a do sredine 2025. i na svim ostalim targetiranim lokacijama u okviru MOL mreže. MOL Serbia je ovom projektu pristupio po ugledu na evropske zemlje sa razvijenom mrežom elektro punjača”, zaključio je Janković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close