MK Grupa planira širenje bankarskog poslovanja u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2023. u 07:00
AIK banka je već nekoliko godina vrlo aktivna na tržištu/PD

Kostićeva tvrtka u posljednjih pet godina udvostručila vrijednost.

U narednom razdoblju MK Grupa planira značajna ulaganja u svim sektorima u kojima posluje. Najveća ulaganja očekuju se u segmentu obnovljivih izvora energije, u planu je širenje bankarskog poslovanja kako u Srbiji tako i u regiji, kao i daljnji razvoj hotelskog poslovanja.

Osim ‘greenfield’ ulaganja u ovom segmentu, grupacija želi ulagati u Budvansku rivijeru u Crnoj Gori i zainteresirani su da s državom pronađu najbolji model za realizaciju toga.

Udvostručena vrijednost
Najavio je to potpredsjednik MK Grupe Aleksandar Kostić na ovogodišnjem CEO Summitu održanom u Beogradu. Prema njegovim riječima, MK Grupa je u posljednjih pet godina uspjela udvostručiti svoju vrijednost, a značajni planovi i investicije tek predstoje.

40 - 50

milijuna eura planiraju investirati u novu tvornicu Carnexa

Govoreći o razvoju bankarskog sektora, rekao je da njihova AIK bankarska grupacija sada ima aktivu od oko 9 milijardi eura, a da je plan u idućih pet godina dosegnuti minimalno 20 milijardi eura.

“Imamo ambicije otvoriti barem još jedno ili dva tržišta na području bivše Jugoslavije, bilo kupnjom banke ili širenjem postojećeg poslovanja”, rekao je Kostić.

Kada je u pitanju poljoprivreda, Kostić je rekao da ima dosta prostora za unapređenje poslovanja u okviru postojećih privrednih subjekata.

“Recimo da u narednom razdoblju ne kupujemo nove šećerane, nego ulažemo unutar Sunoka, da budemo još bolji i da uđemo u grane koje su komplementarne industriji šećera. Također, plan je biti još učinkovitiji u poljoprivredi. Carnex posljednjih godina konstantno raste i ako želimo ostati najbolji, biti lider prvenstveno u kvaliteti i izvozu, moramo izgraditi novu tvornicu. Riječ je o investiciji od 40, 50 milijuna eura”, naveo je Kostić.

Energetika, odnosno obnovljivi izvori energije, sektor je u koji će MK Group svakako najviše ulagati, najavio je Kostić.

“ Plan nam je do 2028. imati 1 GW uglavnom iz vjetra, a ako uspijemo realizirati investiciju velike solarne elektrane iznad Tornja, onda će to biti do 1,5 GW instalirane energije iz OIE. Kada je dobar dan, kada puše vjetar i kada je sunčan dan, to je negdje oko 20 posto, 25 posto ukupne proizvodnje struje u Srbiji”, istakao je on.

Veliki planovi
MK Grupa planira proširiti svoje poslovanje na poslovanje nekretninama i hotelijerstvo. Posljednja investicija je Petram Resort u Savudriji, a u planu su i novi projekti u regiji.

“Dobro smo krenuli i sada imamo dvije-tri destinacije koje pripremamo i gdje bismo potencijalno željeli napraviti ‘greenfield’ investicije, izgraditi nove hotele. Dva su u Hrvatskoj, a jedan u Beogradu. Imamo i udio u vlasništvu HTP Budvanska rivijera u Crnoj Gori. Jako smo zainteresirani za suradnju s vlastima u Crnoj Gori da se ta priča konačno pokrene.

Namjera nam je da otvorimo Sveti Stefan u punom kapacitetu, kao i da nađemo model da investiramo u Budvansku rivijeru, bilo kao manjinski partner, bilo kao većinski vlasnik ukoliko država odluči da svoje vlasništvo prenese na nas. Sve su to planovi koje želimo ostvariti u sljedećih pet godina”, zaključio je Kostić.

Komentirajte prvi

New Report

Close