Mišković ulaže 100 milijuna eura u online trgovinu, planira brzo širenje na regiju

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2021. u 07:00
FOTO: Pixabay

E-trgovina će na početku pokriti tržište Srbije, ali će se brzo proširiti na zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju.

Prošla, pandemijska 2020. godina bila je izazovna za poslovanje kompanije Delta Holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića, koja obilježava 30 godina postojanja.

S padom prihoda od 2,2% i rastom EBITDA od 7,5% u odnosu na 2019. u Delti su zadovoljni ostvarenim rezultatima, posebno u agraru, a najavljen je i ulazak i u novo područje poslovanja – online trgovinu.

Sljedećih godina Delta planira nastavak velikog investicijskog ciklusa, prije svega u području nekretnina, ukupno vrijednog oko 500 milijuna eura.

Delta je već počela razvoj platforme za e-trgovinu pod imenom Ananas, koja će biti dostupna već u prvoj polovici ove godine. Najavljuje se veliki asortiman robe, suradnja s najvećim dobavljačima, ali i, kako kažu, potpuno novo korisničko iskustvo. Ulaganje u Ananas u sljedećih pet godina iznosit će 100 milijuna eura.

Pokreću navodnjavanje

“S financijskom snagom i investitorskim iskustvom koje ima Delta, uvjereni smo da možemo stvoriti regionalnog diva u online trgovini. Ananas će korisnicima ponuditi nešto na što nisu navikli u domaćoj trgovini, a što imaju samo najveći globalni trgovci poput Amazona ili AliExpressa.

Na samom početku pokrit ćemo tržište Srbije, ali s namjerom da vrlo brzo budemo prisutni na tržištima bivše Jugoslavije, plus Albanija”, kaže Marija Desivojević Cvetković, potpredsjednica Delte za strategiju i razvoj. Prema riječima Milke Vojvodić, više potpredsjednice za financije i ekonomiju, za 30 godina poslovanja Delta je ostvarila 24 milijarde eura prihoda, najviše u Srbiji, ali i u zemljama regije, te Rusiji i Kini.

2,2

posto pali su prihodi Delte prošle godine

“Prošla godina bila je jedna najtežih od kada postoji Delta. Ostvarili smo 511 milijuna eura prihoda, a EBITDA za 2020. iznosi 46,5 milijuna eura. Imali smo i više od 60 milijuna eura ulaganja, a 100 milijuna eura uplaćeno je u proračuna”, dodala je Vojvodić.

Dejan Jeremić, viši potpredsjednik u Delti, najavio je da je ove godine u planu ulaganje od 24,3 milijuna eura u poljoprivredu za nove nasade i suvremenu tehnologiju.

“Prihodi Delta Agrara iznosili su 244,23 milijuna eura, 7,9% više nego 2019. godine, a uložili smo 18,3 milijuna eura”, rekao je Jeremić. Prema njegovim riječima, u planu su i značajna ulaganja u sustave navodnjavanja, kojima bi do 2023. godine trebalo biti pokriveno oko 4000 hektara zemljišta.

On je istakao da su sve četiri tvornice – Yuhor, Danubius, Fun&Fit i Mioni prihodovale ukupno 81,9 milijuna eura, što je 6,6% više nego 2019. godine.   Tri transportne kompanije – Delta DMD, Delta Auto i DTS prihodovale su 186,82 milijuna eura, 6,7% manje nego 2019. godine.

Pad u sektoru nekretnina

Prihodi u sektoru nekretnina u okviru Delta Holdinga pali su 2020. za 44,6% i iznose 25,83 milijuna eura. Prema riječima Živorada Vasića, višeg potpredsjednika, pad se najviše odnosi na hotele, dok su se poslovne zgrade brzo prilagodile. On je najavio i otvaranje trgovačkog centra Delta Planet Niš u travnju, u čiju je gradnju uloženo više od 70 milijuna eura.

Gradnja hotela Indigo u centru Beograda završena je krajem 2020. godine i bit će otvoren u drugom tromjesečju ove godine. Vasić je najavio i da će nova poslovna zgrada Delta House biti otvorena u svibnju.

Marija Desivojević Cvetković najavila je i početak ulaganja u Delta Land – projekt u Ulici Despota Stefana u Beogradu i hotelsko-poslovni kompleks Delta Centar. Priprema se i potpuno novi projekt za Delta Autokomandu. U taj trgovački centar uložit će se 300 milijuna eura.

Ona je kao značajan projekt navela i kompleks koji se gradi u Sarajevu, u središtu grada, gdje će biti trgovački centar i stambeni prostor. Miroslav Mišković, predsjednik Delta Holdinga, naveo je da je kompanija spremna za izlazak na burzu.

“Spremni smo za izlazak na burzu, ali smo to odgodili zbog sudskog procesa koji se vodi protiv mene”, rekao je Mišković.

Komentirajte prvi

New Report

Close