Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga, oslobođen optužbe za utaju poreza

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2022. u 22:00
Foto: ANTONIO AHEL/PIXSELL

Jedan od velikih srpskih poduzetnika čija je kompanija osnovana u vrijeme Slobodana Miloševića uhićen je zajadno sa sinom Markom u prosincu 2012., te je proveo sedam mjeseci u pritvoru.

Žalbeni sud u Beogradu oslobodio je optužbe za utaju poreza vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka.

Tom odlukom preinačena je presuda Višeg suda protiv Miškovića za poreznu utaju iz 2019. Miroslav Mišković, jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji, tada je bio osuđen na dvije i pol godine zatvora, dok je Marku bilo određeno godinu dana kućnog pritvora.

Pravno dopušteni savjeti
Prvostupanjska presuda obuhvaćala je i Mila Đuraškovića, vlasnika Nibens Groupa, i još osam osoba, javlja Radio Slobodna Europa.

Miroslav Mišković, navodi se u odluci Žalbenog suda, bio je optužen da je sina Marka savjetovao i pomogao mu da izbjegne plaćanje poreza u tvrtkama koje su bile predmet istrage.

“Međutim, ti savjeti, koji su pravno dopušteni, ne predstavljaju izvršenja kaznenog djela porezne utaje pomaganjem, a tužitelj za svoje tvrdnje nije dostavio nesumnjive dokaze”, navodi Žalbeni sud.

Marko Mišković je bio optužen da je davao naloge zaposlenicima da “prikriju činjenice od značaja za utvrđivanje porezne obveze”.

12

milijuna eura platio je jamstvo Miroslav Mišković da bi se branio sa slobode

Žalbeni sud je naveo da se u slučaju utaje poreza mora nedvosmisleno utvrditi namjera da se izbjegne plaćanje poreza. U ovom slučaju, po ocjeni suda, to “nije potvrđeno iskazom svjedoka, niti proizlazi iz pisane dokumentacije”.

Miškovići će imati pravo tražiti odštetu od države zbog neosnovanog boravka u pritvoru i dugogodišnje blokade imovine, prenosi Tanjug. Ranije su Miškovići oslobođeni optužbe da su oštetili cestarske tvrtke.

Odlukom Žalbenog suda oslobođeni su i Živojin Petrović i Jadranka Bardić, optuženi za pomaganje Miškoviću u utaji poreza.

Milo Đurašković bio je prvostupanjskom presudom osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog porezne utaje i zlouporabe položaja, odnosno za malverzacije s kruševačkom Tvornicom maziva. Žalbeni sud ga je oslobodio optužbe za poreznu utaju, ali je osuđen na tri godine zatvora zbog zlouporabe.

Osuđeni Đuraškovićevi suradnici
Odlukom Žalbenog suda za zlouporabu položaja na zatvorske kazne osuđeni su Đuraškovićevi suradnici Dejan Jevtić, Boro Jelić, Risto Ristić i Ljiljana Kostić, a Branislav Jovanović i Srđan Filipović na godinu dana kućnog pritvora.

Presuda protiv Miroslava i Marka Miškovića iz 2019. bila je donesena u ponovljenom postupku, šest godina od početka suđenja.

Miroslav Mišković, jedan je velikih od srpskih poduzetnika čija je kompanija osnovana u vrijeme međunarodne izolacije Srbije pod vlašću Slobodana Miloševića, da bi nakon njegovog pada nastavila brzi rast. Uhićen je sa sinom Markom 12. prosinca 2012. u Beogradu.

Nakon sedmomjesečnog pritvora, Miroslav Mišković je pušten da se brani sa slobode, uz jamstvo od 12 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close