MG Mind od Rastodera kupio nedovršeni dio ljubljanskih Stožica

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2024. u 15:58
Novi vlasnik morat će s Gradom Ljubljanom sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu/PD

Derutne nekretnine godinama dominiraju tim područjem, a priča je imala i pravosudnu epizodu.

Tvrtka Rastoder u vlasništvu poduzetnika Izeta Rastodera prodala je nedovršeni poslovni dio Stožica MG Mindu iz Bosne i Hercegovine, točnije Republike Srpske. Partneri u poslu ne otkrivaju kupoprodajnu cijenu.

Iz tvrtke Rastoder, koja je poznata prvenstveno kao uvoznik i distributer Derby banana, a aktivna je i na području nekretnina u Ljubljani, objasnili su da je prodaja obavljena zbog konsolidacije ulaganja u nekretninski portfelj.

MG Mind postaje regionalni div

Grupacija u vlasništvu Mladena Milanovića ima petnaest kompanija i ostvaruje godišnje prihode u rasponu od 38 do 46 milijuna eura.

Duga priča
Poduzetnik Rastoder postao je vlasnik trgovačkog dijela uz stadion i dvoranu Stožice 2017. godine, nakon što je od tadašnjeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka otkupio potraživanja prema tvrtki Grep, a kao jedini razlučni vjerovnik u stečaju Grepa, kao investitor u projekt Stožice, tada je preuzeo imovinu za koju tvrde da je osigurana.

Nedovršeni gospodarski dio predstavlja “zakočeni” privatni dio projekta izgradnje centra, čiji su središnji dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu općine. Derutne nekretnine već godinama dominiraju tim područjem, a priča o poslovima oko centra Stožice završila je i na sudu u nekoliko postupaka.

U tvrtki Rastoder, u kojoj su već ranije provjeravali interes za kupnju raspadnutih nekretnina, napisali su kako su, nakon detaljnog pregleda, s bosanskohercegovačkom tvrtkom MG Mind potpisali kupoprodajni ugovor kojim je postala vlasnik tvrtke Trgovsko mesto, inženjering koja službeno posjeduje nekretnine u trgovačkom dijelu Stožica. Novi vlasnik je prije nekoliko dana preuzeo upravljanje nekretninom.

Nedovršena poslovna zgrada ima 200.000 četvornih metara. Od ukupne površine, 103.000 četvornih metara predviđeno je za izgradnju 200 do 250 trgovina, a ostatak čine parkirališni i uslužni sadržaji.

200 000

četvornih metara površina je nedovršene poslovne zgrade u Strožicama

Novi vlasnik morat će s Gradom Ljubljanom sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu u kojem će biti izvođač radova na izgradnji javnih parkirališta, pristupnih cesta i eventualnog nogometnog igrališta na krovu poslovne zgrade.

MG Mind na čelu je grupacije osnovane 1998. godine koja se bavi građevinarstvom, nekretninama i trgovinom, a njen vlasnik je biznismen Mladen Milanović. Grupacija obuhvaća 15 tvrtki i zapošljava više od 3000 ljudi. Prema dostupnim podacima, tvrtka MG Mind ostvaruje godišnje prihode u rasponu od 38 do 46 milijuna eura.

U Sloveniji je tvrtka već prisutna, među ostalim, kao vlasnik građevinske tvrtke KPL, koja većinu poslova ostvaruje na projektima Općine Ljubljana. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković bio je na optuženičkoj klupi u nekoliko postupaka u vezi s projektom Stožice, no u dva dosad okončana postupka u jednom je prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi, dok je u drugom je kazneni postupak pravomoćno obustavljen.

Iz tvrtke Rastoder o kupcu su napisali kako je riječ o etabliranoj tvrtki u području graditeljstva i razvoja nekretnina, no prema uvjeravanjima iz krugova bliskih prodavatelju, kupac ima ambiciozne planove na tom području. Prije nekoliko godina MG Mind natjecao se i za kupnju “zamrlog” projekta Tobačna.

Jačanje osnovne djelatnosti
Iz Rastodera kažu da će sredstva iskoristiti za jačanje svoje osnovne djelatnosti i razvoj novih. Na području nekretnina Rastoder je poznat po gradnji dviju stambenih višekatnica uz Celovšku cestu, a prije nekoliko godina srpski Delta Holding prodao je i zemljište u Bavarskom dvoru, gdje je izgrađen hotel Intercontinental.

Prije nekoliko godina Rastoder je kupio i derutni hotel Bellevue u krugu ljubljanskog Tivolija, ali još nije krenuo u projekt njegove obnove novom zgradom.

Komentirajte prvi

New Report

Close