Mercator odbio 20. zahtjev za poskupljenje Alpskog mlijeka

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2023. u 22:00
Je li iznuda poskupljenja uz prijetnje Ljubljanskih mlekarni i prekid opskrbe u skladu sa zakonom, pitaju iz Mercatora/SAŠA DESPOT/ŽURNAL24/PIXSELL

U Mercatoru objašnjavaju da su prihvatili 19 od 20 traženih poskupljenja, a za posljednje su ocijenili da je “doista neutemeljeno”.

Ljubljanske mlekarne priopćile su da su prošlog tjedna prekinule opskrbu Mercatora jer “partner nije prihvatio povećanje veleprodajnih cijena koje je najavljeno početkom novembra, nego je usprkos tome podigao cijenu proizvoda na policama, informaciju portala 24ur.com prenosi portal indikator.ba.

U Mercatoru objašnjavaju da su prihvatili 19 od 20 traženih poskupljenja, a za posljednje su ocijenili da je “doista neutemeljeno”. Smatraju da treba provjeriti je li ovakva iznuda poskupljenja uz prijetnje i stvarni prekid opskrbe u skladu sa slovenskim zakonodavstvom.

Na situaciju je u subotu upozorio blog uporabnastran.si koji je na Twitteru objavio fotografiju police s mlijekom u jednoj od Mercatorovih poslovnica i upozorio da kupci ne mogu kupiti obično Alpsko mlijeko.

Na priopćenje Mercatora odgovorili su iz Ljubljanskih mlekarni, objasnivši da su prošli ponedjeljak obustavili opskrbu Mercatora jer partner nije prihvatio povećanje veleprodajnih cijena koje je najavljeno u studenom prošle godine, ali je usprkos tome povisio cijenu proizvoda na policama.

U Ljubljanskim mlekarnama tvrde da je rast njihovih veleprodajnih cijena manji od rasta ulaznih troškova, odnosno sirovog mlijeka, ambalaže, sastojaka, energenata i rada.

U Mercatoru pojašnjavaju da im je francuska multinacionalna kompanija Lactalis u posljednjih godinu dana poslala čak 20 različitih cjenika ili zahtjeva za poskupljenjem svojih proizvoda, pri čemu su poskupljenja dosezala i do 74 posto na godišnjoj razini.

“Sva poskupljenja nismo prenijeli direktno na povećanje maloprodajnih cijena, jer smo željeli osigurati dostupnost proizvoda, a prije svega zadržati konkurentne cijene za kupce”, poručuju iz Mercatora.

Za posljednje zatraženo poskupljenje u Mercatoru ocijenili su da je ono “doista neutemeljeno”, ponajviše zbog stabilizacije ili pada cijena osnovnih sirovina, ali i zato što niti jedan drugi proizvođač mliječnih proizvoda u Sloveniji nije najavio ni zatražio povećanje cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close