Ovo i dalje ostaje iznimno važna regija za današnje čovječanstvo i moderno društvo

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2023. u 09:09
U dijelu pod nazivom 'Mediteranski scenario' svoje viđenje situacije iznio je i Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a/www.ambrosetti.eu

U dijelu pod nazivom ‘Mediteranski scenario’ svoje viđenje situacije iznio je i Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

U Sorrentu je održan drugi međunarodni forum, ‘Verso Sud’ (‘Prema jugu’) – ‘Europska strategija za novu geopolitičku, gospodarsku i društveno-kulturnu sezonu na Mediteranu’, u organizaciji Europskog doma – Ambrosetti, koji uz južnu Italiju okuplja predstavnike i delegacije iz 19 ‘Verso Sud’ zamišljen je kao platforma koja će uključivati dijalog s menadžerima i poduzetnicima budućnosti, a cilj je promicanje nove perspektive i promjene paradigme za Italiju, europske južne regije i država na dvjema obalama Sredozemlja. Forum je okupio ključne osobe iz regije.

Tako su u radu Foruma sudjelovali talijanski potpredsjednik Vlade Matteo Salvini te ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, generalni konzul SAD u Italiji Tracy E. Roberts-Pounds, povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, ministar gospodarstva i pomorstva Portugala António Costa Silva, njegov marokanski i španjolski kolega Younes Sekkouri i José Luis Escrivá Belmonte te brojni drugi. U dijelu pod nazivom ‘Mediteranski scenario’ svoje viđenje situacije iznio je i Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

’Po uzoru na prošlost, ovo i dalje ostaje iznimno važna regija za današnje čovječanstvo i moderno društvo. Mi kao predstavnici ovih država, Hrvatske i južnog dijela Italije, imamo mnogo zajedničkih interesa te moramo ojačati našu suradnju za bolju budućnost.

Jedan od glavnih problema naših država je i depopulacija, stoga moramo uložiti dodatne napore kako bismo unaprijedili ekonomsko blagostanje našeg stanovništva i poboljšali privlačnost regije kroz razne aktivnosti i blisku suradnju u području infrastrukture, zelene tehnologije, a posebno “plave ekonomije”.

Hrvatska i Italija imaju puno toga zajedničkog – sličnu kulturu, težnje, ali i probleme. Danas smo zajedno dio EU-a, rurozone i Schengena, stoga imamo puno prilika i prigoda za napredak i u idućem investicijskom ciklusu koje će podupirati Unija putem poticaja kroz programe oporavka i otpornosti’, zaključio je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb..

Komentirajte prvi

New Report

Close