Malo ugostitelja u RS ispunjava uvjete za dodjelu državne pomoći

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2020. u 21:59
Foto: Pixabay

Najveći problem je uvjet da tvrtke nisu smanjile broj radnika za više od 15 posto do 31. kolovoza.

Uredbom vlade Republike Srpske ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i scenskim umjetnicima bit će uplaćeni porezi i doprinosi na plaću po svakom zaposlenom radniku za razdoblje od srpnja do rujna 2020. godine, međutim, problem je što samo mali broj ispunjava uvjete za pomoć, pišu Nezavisne novine.

Najveći problem je uvjet da tvrtke nisu smanjile broj radnika za više od 15 posto do 31. kolovoza, u usporedbi sa 29. veljače ove godine. Drugi uvjet ispunjavaju gotovo svi, a to je da su od srpnja do rujna u odnosu na isto razdoblje lani imali pad prometa od 40 posto i više.

“Velik broj ugostiteljskih tvrtki i turističkih agencija ne ispunjava uvjete. Nema hotela u RS, pogotovo onih gradskih, koji su najviše pogođeni, da nisu otpuštali radnike. Na primjer, ako je neki hotel imao 15 radnika, a otpustio je tri, ne ispunjava uvjete za pomoć.

Slično je i s turističkim agencijama”, rekao je Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu RS (HoReCa).

“Dvije trećine turističkih agencija ne ispunjavaju uvjete za dodjelu pomoći. Unis Tours ih ispunjava, jer nismo otpuštali radnike, a imali smo pad prometa od 86 posto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Zoran Preradović, direktor Turističke agencije Unis Tours iz Banja Luke.

Još jedan od uvjeta je i da tvrtke do 30. lipnja 2020. imaju plaćene poreze i doprinose na plaću za svakog radniku. Ugostitelji objašnjavaju da niti taj uvjet nije problem, kao ni pad prometa, ali da se nadaju da će vlada RS povećati prag koji se odnosi na broj otpuštenih radnika.

Ipak, prema neslužbenim informacijama, na zahtjev Unije udruga poslodavaca RS dogovoreno je da će se razmotriti mogućnost povećanja tog praga od 15 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close