Luksuzni kompleks za 747 milijuna eura: Na najatraktivnijem dijelu obale grade ‘mali grad’

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2020. u 07:30

Izgradnja luksuznog turističko-stambenog kompleksa dodijeljena je azerbajdžanskoj kompaniji, iako je za za kup ponudila dvostruko manje od Amerikanaca.

Vlasnicima projekta Portonovi u Kumboru vlada Crne Gore od samog je početka osigurala velike povlastice. Izgradnja turističko-stambenog naselja, u koji je do kraja kolovoza, prema tvrdnjama kompanije Azmont Investments, koja u Kumboru razvija luksuzni kompleks, uloženo 737,4 milijuna eura, dodijeljena je 2012. azerbajdžanskoj državnoj naftnoj kompaniji SOCAR, iako je za 90-godišnji zakup jedne od najatraktivnijih lokacija na crnogorskoj obali ponudila dvostruko manje od američkog konzorcija NCH. Usto, nije ispunjavala uvjete natječaja da mora biti renomirani operater turističkih kompleksa razine četiri plus ili pet zvjezdica Čestim izmjenama planova vlada je omogućila gradnju dvostruko više kvadrata, vila i stanova za prodaju, ali je cijena zakupa ostala jedan euro po kvadratu. S jednom od najvećih investicija u Crnoj Gori poslovno su povezani Aco i Ana Đukanović, brat i sestra Mila Đukanovića, predsjednika te države, kao i građevinska kompanija Bemax iz Podgorice.

Krajnji vlasnici kompanije Azmonts Investments su kćeri predsjednika Azerbajdžana Ilhana Alijeva, Arzu i Lejla, kao i njegov punac Arif Pashayev. Na takvu vlasničku strukturu ukazuju informacije do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), prenose Vijesti.

Bemax uključen u posao

Kako je SOCAR dobio taj projekt? Ponudio je euro po kvadratu godišnje, fiksno pet posto dobiti i ulaganja od 258 milijuna eura kroz osam godina. Konzorcij NCH nudio je dva eura po kvadratu, 5,1 posto dobiti i procjenu ulaganja od 200 milijuna eura, s tim što su u investicijskom programu naveli ulaganja od 90 milijuna eura. Iako je cijena zakupa bila jedna od bitnih stavki, Natječajno povjerenstvo Savjeta za privatizaciju odlučilo se azerbajdžansku ponudu.

Vlada je zatim više puta mijenjala planove za tu lokaciju i omogućila dvostruko veću gradnju od predviđene, kao i promjenu strukture, s više stanova, vila i poslovnog prostora, a u ugovoru nema niti antikoruptivne klauzule.

Iz Azmonta Vijestima nisu odgovorili koliko je objekata završeno, a ranije su priopćili da će se osim 214 stambenih jedinica, u sklopu resorta naći oko 30 trgovina.

No već sada je u Kumboru je na prostoru od 26 hektara, uz 1800 metara obale, izgrađen cijeli mali grad. Podignut je hotel brenda One&Only koji još nije otvoren, marina, vile i stambene zgrade, s uređenim prilazima, trgovima s fontanama i parkovima. Tu su i butici, restorani, kafići, antikvarnice, galerije i drugi sadržaji.

214 stanova

bit će izgrađeno u sklopu resorta u Kumboru

Prema ugovoru, završetak radova predviđen je u prvih osam godina zakupa, odnosno ove godine. Glavni je izvođač radova kompanija Pizzarotti Montenegro, registrirana u Herceg Novom, podružnica istoimene švicarske kompanije.

Članovi obitelji Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, povezani su s poslovima u Kumboru. Republički zavod za urbanizam i projektiranje (RZUP), koji je u većinskom vlasništvu njegovog mlađeg brata Ace, nadzire investiciju i priprema izvještaje za parlament. RZUP je posao dobio na natječaju, a ulagač mu treba platiti 142.800 eura. Predsjednikova sestra Ana Đukanović preko svog odvjetničkog ureda obavljala je pravne poslove za Azmont banku. Također, podgorički Bemax, povezan navodno s osobama bliskim predsjedniku Đukanoviću, objavio je da je ugovorio posao vrijedan 61,5 milijuna eura.

Marina sa 250 vezova

Nakon što su vlada i Skupština 26. srpnja 2012. odobrili ugovor o zakupu, Azerima je krajem te godine finalnom verzijom plana za Kumbor omogućeno da izgrade dvostruko više, 100.000 kvadrata turističkih objekata i 45.000 kvadrata za luksuzne stanove, trgovine, ugostiteljske, kulturne i ostale sadržaje, kao i marinu sa 250 vezova. Cijena zakupa nije se promijenila. Državna studija lokacije Sektor 5 – Kumbor godine 2014. opet je izmijenjena. Omogućena je gradnja dodatnih 5000 bruto kvadrata, ali je izmjenom strukture dvostruko povećana i kvadratura za stanove, vile, trgovine i restorane. Mladen Bojanić, bivši član parlamentarnog Povjerenstva za kontrolu i praćenje postupka privatizacije, kaže za CIN-CG da je izmjena planskih dokumenata nakon prodaje državne imovine “crvena lampica” koja ukazuje na mogućnost korupcije. A za Ines Mrdović, pravnu savjetnicu nevladine udruge Akcija za ljudska prava, problematično je što u ugovoru sa SOCAR-om nema antikoruptivne klauzule, predviđene nizom dokumenata EU i Savjeta Europe.

737 milijuna

eura uložio je Azmont Investments u projekt Portonovi

Azmont je u Crnoj Gori osnovao pet tvrtki kćeri, a 2016. i banku. Ona se u početku zvala Azmont, pa Nova banka, a sada Adriatic banka. Pravne poslove obavljali su preko odvjetničkog ureda Ane Đukanović.

U srpnju 2019. Azmont je prodao Novu banku kompaniji Adriatic Capital LLC iz SAD-a za 7,1 milijun eura. Uradili su to, prema neslužbenim informacijama iz bankarskih krugova, jer nisu mogli naći partnersku banku za platni promet s inozemstvom.

Komentirajte prvi

New Report

Close