Luci Kopar dobit pala 40%, država se izborila za veće dividende

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2020. u 22:00
Iz Luke Kopar kažu da je teško predvidjeti u kojoj mjeri će epidemija utjecati na buduće operacije/SHUTTERSTOCK

Prekrcaj je bio manji u svim skupinama tereta, najviše kod općeg tereta, za 32 % i rasutog tereta, za 26%, dok je pad prekrcaj automobila bio 18% .

Grupa Luka Kopar u prvoj polovici godine ostvarila je 107 milijuna eura čistih prihoda, što je 11% manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je čista dobit pala za 40%, na 15 milijuna eura.

Za takve rezultate zaslužna je prije svega pandemija Covida-19, koja je snažno utjecala na trgovinske tokove diljem svijeta, piše Dnevnik.

Kontejnera četiri posto manje

Ostvareni čisti prihodi bili su 12 posto ispod planiranih, a čista dobit za jedan posto manja od planirane. Dobit iz poslovanja bila je 17 milijuna eura ili 42% manja u odnosu na prošlu godinu, dok je premašila plan za 3%, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju u prvoj polovici godine.

Prema objašnjenju iz kompanije, manji prihodi uglavnom su posljedica manjeg obujma prekrcaja brodova zbog hlađenja gospodarstva i izbijanja pandemije Covida-19.

2,9

milijuna eura bili su veći troškovi rada u prvih šest mjeseci ove godine

Luka je u prvoj polovici godine prekrcala 10,13 milijuna tona robe, što je 15 posto manje nego lani, a također 15 posto manje od planiranog. Prekrcaj je bio manji u svim skupinama tereta, s najvećim smanjenjem za opći teret od 32 posto i rasuti teret od 26 posto, dok je pad prekrcaj automobila bio 18 posto, a kontejnera četiri posto.

Niža čista dobit iz poslovanja uglavnom je bila posljedica 13,1 milijuna eura nižih čistih prihoda od prodaje te troškova rada, koji su ove godine bili 2,9 milijuna eura veći. Iz Luke Kopar kažu da je teško predvidjeti u kojoj će mjeri epidemija Covida-19 utjecati na buduće operacije.

Kako su objasnili, pomno prate kretanja na tržištima u zaleđu i istovremeno osiguravaju pristup dovoljnoj količini likvidnih sredstava da bi se prevladali negativni utjecaji.

“Zbog niske razine zaduženosti tvrtka je financijski stabilna i nastavljamo provoditi ključne razvojne projekte, posebno produljenje prvog pristaništa odnosno kontejnerske obale, izgradnju nove garaže i novog ulaza u luku“, rekao je Dimitrij Zadel, predsjednik Uprave Luke Kopar.

Dioničarima 15 mil. eura

Prije održavanja Glavne skupštine Luke Kopar u srijedu bilo je najviše dvojbi o tome koliku će dividendu za prošlu godinu dobiti 9200 dioničara, piše Večer.

Uprava i Nadzorni odbor Luke Kopar predložili su bruto dividendu u iznosu od 0,92 eura po dionici, dok su državni SDH i Slovenska udruga malih dioničara predložili 1,07 eura, odnosno 1,33 eura bruto.

Kao što se očekivalo, prihvaćen je prijedlog SDH, jer slovenska država, zajedno sa SSH i Kadom, ima čak 67,11 posto dionica Luke Kopar.

Datum isplate dividende, u ukupnom iznosu od 15 milijuna eura ostao je 25. rujna ove godine. Na Glavnoj skupštini, unatoč padu poslovanja, predstavnici pomorskih agencija Čedomir Bojanič i Gracijan Necmeskal, pohvalili su Upravu jer je Luka Kopar sa smanjenjim prekrcajem od 15% ostala u krugu konkurentskih luka, budući da su konkurenti na sjevernom Jadranu smanjili prekrcaj za 12 do 20%.

Uprava je također je dobila pohvale zbog toga što nije zabilježila niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Komentirajte prvi

New Report

Close