Evo na kojim BAT testovima postoji velika opasnost od lažnih rezultata

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2022. u 06:44
Foto: SHUTTERSTOCK

Ljekarne u BiH odlično zarađuju na skupim antigenskim testovima.

Antigenski testovi na koronavirus u ljekarnama u Bosni i Hercegovini i do tri puta su skuplji nego u pojedinim europskim zemljama, a prodaju se i testovi kineskih proizvođača koji u SAD-u nisu odobreni.

Jedan komplet za samotestiranje u BiH ljekarnama prodaje se za šest maraka (oko tri eura) u privatnim, a za gotovo 12 maraka (oko šest eura) u javnim ljekarnama, javlja Radio Slobodna Europa (RSE)

Iz sarajevskih ljekarni poručuju kako sve rade u skladu sa zakonom i pravilnicima. Tako iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo, u vlasništvu Kantona Sarajevo, ističu da maloprodajna cijena antigenskih testova ovisi o vrsti, proizvođaču i pakiranju, “kao i o ulaznim cijenama dobavljača s kojima surađujemo”.

Gradovi imaju različite cijene
“Apoteke Sarajevo pridržavaju se zakonski propisane marže, a dobavljači imaju svoje nabavne cijene prema kojima obavljamo fakturiranje”, rekli su iz te javne ustanove.

Antigenske testove koji su u ponudi ljekarni u BiH proizvode uglavnom kineske farmaceutske kompanije poput Beijing Lepu Medical Technology.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je lani stanovništvo da ne koristi antigenske testove te kineske kompanije jer postoji velika opasnost od lažnih rezultata.

Iz Apoteka Sarajevo navode kako u ponudi imaju testove kineskog proizvođača Lepu Medical Technology te švicarskog proizvođača Roche Diagnostic. No iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode da su odobrili antigenske testove tog kineskog proizvođača.

“Navedeni testovi upisani su u registar na temelju kompletne dokumentacije u skladu s našom regulativom”, potvrdili su iz te agencije. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo trenutačno provjerava moguće nepravilnosti u nabavi i prodaji antigenskih testova.

6,1

euro cijena je antigenskog testa u privatnim banjalučkim ljekarnama

“Ured ima otvoreni predmet koji se odnosi na navodne nepravilnosti u vezi postupka nabave i prodaje antigenskih testova određenih proizvođača i cjenovnog razreda na području Kantona Sarajevo”, naveli su iz tog ureda.

Antigensko testiranje, čiji se rezultati dobiju za pola sata, može se obaviti i u privatnim klinikama, a cijena se kreće oko 20 maraka (10 eura). PCR testiranje dvostruko je skuplje od brzog antigenskog.

Ta dva testiranja obavljaju se i u javnim bolnicama u BiH i to potpuno besplatno, ali za to treba uputnica obiteljskog liječnika. Ako građanima treba bolovanje zbog zaraze koronavirusom vrijedi samo pozitivan test iz jedne od javnih bolnica.

Cijene brzih antigenskih testova različite su u cijeloj BiH. U Mostaru, u gradskim ljekarnama jedan komad stoji 7,9 maraka (oko 4 eura), a u privatnim od 6,5 (oko 3,3 eura) do 10 maraka (oko 5 eura).

U gradskim ljekarnama u Tuzli, cijena testa je 7,5 maraka (oko 3,8 eura), a u privatnim ljekarnama oko 6 maraka (3 eura) po komadu. Slične cijene su i u drugim gradovima u Federaciji BiH.

U Banjoj Luci, u Republici Srpskoj, cijene se u privatnim ljekarnama kreću od 7,6 maraka (3,9 eura) do 12 maraka (6,1 euro) po komadu. Slične cijene su i u Istočnom Sarajevu, kao i u drugim gradovima u tom entitetu.

Usporedbe radi, testovi za samotestiranje u Hrvatskoj stoje oko 40 kuna (5,3 eura). Testiranje se, osim u bolnicama, može obaviti i u ljekarnama. U Srbiji se cijene kompleta za samotestiranje u ljekarnama kreću od 1000 do 1200 dinara (od 8 do 10 eura).

Jedinstvena marža
Kako su objasnili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH ograničene su samo veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju uz liječnički recept.

Najveća veleprodajna marža na te lijekove je 8 posto i ona vrijedi za područje cijele BiH.

Navode i da veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju bez recepta nisu ograničene. To vrijedi i za medicinska sredstva u koja spadaju i antigenski testovi na koronavirus.

“Ljekarne su u nadležnosti enitetskih ministarstava nadležnih za poslove zdravlja i Odjela za zdravstvo vlade Brčko distrikta. Visinu maloprodajne marže određuju entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja”, ističu iz te agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close