Ledo će se odsad u BiH baviti samo distribucijom

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2023. u 22:00
Jedno od objašnjenja jest da je čitlučka tvornica žrtva restrukturiranja velike grupacije poput Nomad Foodsa/LEDO ČITLUK

Činjenica je da Ledo, koji osim proizvodnje ima i distribuciju, tvornicu ne gasi zbog lošeg poslovanja.

Kao grom iz vedra neba stigla je najava zatvaranja tvornice Ledo u Čitluku. Javnost je iznenađena zatvaranjem još jednog pogona u zemlji, a zaposlenici, od kojih značajan broj ima dugogodišnje iskustvo, zabrinuti su za svoju budućnost, piše Indikator.

Osim tvrdnje da je za vlasnike, British Nomad Foods, proizvodnja u Čitluku nerentabilna, drugih konkretnijih objašnjenja za iznenađujuću odluku nije bilo. Činjenica je da Ledo, koji osim proizvodnje ima i distribuciju, tvornicu ne gasi zbog lošeg poslovanja. Naime, tvrtka je u 2022. godini poslovala vrlo dobro s ostvarenom dobiti od 23 milijuna KM.

Žrtve restrukturiranja
Stoga je jedno od objašnjenja zapravo da je čitlučka tvornica žrtva restrukturiranja velike grupacije poput Nomad Foodsa, te da je ovaj bosanskohercegovački gigant zanimljiviji kao tržište distribucije nego proizvodnje, koja već postoji unutar grupe u Ledu u Zagrebu i Fricomu u Beogradu.

Vidljivo je to već u poslovnoj politici Nomad Foodsa, koji od kupovine divizije smrznute hrane od Fortenova Grupe, ulaže u distribuciju u Bosni i Hercegovini, šireći svoju mrežu.

No, ako gašenje proizvodnje u Čitluku neće donijeti značajne promjene Nomad Foodsu jer će zadržati tržište, sa stanovišta nas u Bosni i Hercegovini, loše je što se gasi domaća proizvodnja i radna mjesta, režu se.

No, s obzirom na atraktivnost tvornice u Čitluku, postavlja se pitanje može li u ovakvoj situaciji netko od domaćih gospodarskih subjekata vidjeti poslovnu priliku u prestanku rada pod okriljem Nomad Foodsa, ako do njega dođe.

Sa stajališta domaćeg gospodarstva i tržišne niše o kojoj je riječ, to bi bilo vrlo poželjno. Naime, Bosna i Hercegovina dosta smrznutog povrća i voća te sličnih proizvoda uvozi od svojih susjeda, prije svega iz Srbije, gdje se nalaze tvornice Frikom, Friglo i Yupik Apatin, a potom i iz Hrvatske, gdje osim Icea, domaće tržište opskrbljuje i proizvođač PIK Vinkovci.

Potencijalni kupci
Tu je i mađarski Bonudelle koji također ima određeni tržišni udio. No hoće li neka od domaćih tvrtki biti zainteresirana za Ledo ovisi o vlastitoj procjeni isplativosti takve investicije, javlja Centralna.Ako bismo pokušali licitirati s kompanijama koje bi mogle biti zainteresirane za ovu mogućnost, kao prvog kandidata naveli bismo Bingo iz Tuzle.

Tuzlanskom trgovcu, eventualna kupnja Leda pružila bi priliku da vlastitom proizvodnjom supstituira uvoz i opskrbljuje te proizvode. vlastitoj velikoj prodajnoj mreži. 

Komentirajte prvi

New Report

Close