Tvornica streljiva iz Srbije prepolovila proizvodnju, najavljuju otkaze

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2021. u 15:03
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U Krušiku su trenutačno zaposlena 2862 radnika, od kojih oko 1800 radi na određeno vrijeme i ugovori im se produžavaju na mjesec dana.

Vladan Lukić, direktor Holding korporacije (HK) Krušik iz Valjeva, izjavio je da su u toj kompaniji prošle godine od plana vrijednog 104 milijuna dolara realizirani poslovi za 51 milijun dolara.

Lukić je za portal Kolubarske.rs rekao da je vojna tvornica u 2020. godini ostvarila tek 50 posto od planirane proizvodnje.

“Pandemija koronavirusa prouzročila je probleme u nabavi, proizvodnji i otpremi robe, a odsutnost radnika ometala je proizvodni proces. Prvi val epidemije prošli smo relativno lako, ali u drugom i trećem imali smo i po 120 pozitivnih radnika”, objasnio je Lukić.

Prema njegovim riječima, u 2020. godini zaključeni su ugovori vrijedni 72 milijuna dolara, koji su dijelom već realizirani.

“Mi smo tvornica koja proizvodi minobacačko streljivo, ali na tržištu trenutačno nema velike potražnje za tom robom. Ima najavljenih ugovora, ali za nas je ugovor operativan onda kada kupac uplati avans.

Ranije su avansi iznosili 30, 40, pa i 50 posto vrijednosti posla, a sada kupci nude avans od 10 do 15 posto, što otežava situaciju”, objasnio je Lukić.

Naveo je da je za 2021. planirana realizacija poslova vrijednih 94 milijuna dolara. U Krušiku su trenutačno zaposlena 2862 radnika, od kojih oko 1800 radi na određeno vrijeme i ugovori im se produžavaju na mjesec dana.

Od Nove godine u radni odnos primljeno je 12 mladih inženjera, a natječaj za inženjere stalno je otvoren. Međutim, zbog pandemije i stanja na svjetskom tržištu morat će u sljedećem razdoblju smanjiti broj radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close