Kotor odredio nove cijene parkiranja, ali nema autobusa s turistima

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2020. u 22:00
U Kotor, poznat po kruzing turizmu, godišnje dođe oko 20.000 izletničkih autobusa/Pixabay

Tvrtka Komunalno Kotor potpisala je ugovor o trogodišnjem zakupu prostora od 9172 kvadrata bivše Autoboke koji će postati parkiralište.

Tvrtka Komunalno Kotor potpisala je ugovor o trogodišnjem zakupu prostora bivše Autoboke, s mogućnošću produženja, koji će postati parkiralište.

Riječ je o površini od 9172 četvornih metara gde će biti 79 mjesta za parkiranje osobnih vozila i 46 za parkiranje turističkih autobusa. Prema cjenovniku usluga koji je utvrdio odbor direktora tvrtke Komunalno Kotor, a za koji je Gradska skupština 30. lipnja dala zeleno svjetlo, parkiranje turističkih autobusa dnevno će stajati 50 eura, putničkog vozila 0,60 eura po satu, kombija i minibusa 10, a kampera i autoprikolica 15 eura po satu, piše Bokanews.

“Ove godine – što je tu je – ali sljedeće se nadamo da će sve ovo imati smisla, budući da se nadamo kako ćemo 2021. imati turista barem upola manje nego 2019.”, kaže Tamara Lompar iz Tajništva za razvoj poduzetništva, komunalne poslove i prometa Kotora.

Osnivanje novog parkirališta Autoboka uslijedilo je nakon što je zatvoreno glavno parkiralište na obali koje je ustupljeno Luci Kotor. Budući da u Kotor godišnje dođe oko 20.000 izletničkih autobusa, u sklopu priprema za ovogodišnju turističku sezonu koja je zbog epidemije koronavirusa propala, bilo je potrebno novo parkiralište.

“Na prostoru bivše Autoboke napravili smo projekt i dobili bi znatan broj parkirnih mjesta, posebno za turističke autobuse. Na tom mjestu smo planirali i iskrcaj i ukrcaj putnika, naplatu pristojbe za ekonomsko korištenje kulturnih dobara, te naplatu izletničke pristojbe, što je prihod Turističke organizacije”, kaže Tamara Lompar.

Prije određivanja novih cijena za autobuse obavljena je usporedna analiza s gradovima u susjedstvu poznatim po izletničkom turizmu.

Kao mjerilo je uzet Dubrovnik gdje se iskrcaj putnika u središtu grada naplaćuje 105 eura, dok se zadržavanje duže od deset minuta naplaćuje oko 600 eura za pravne osobe i 250 eura za fizičke osobe.

Komentirajte prvi

New Report

Close