Kinezima bez natječaja izgradnja kanalizacije vrijedna 3,2 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 08. veljača 2022. u 08:00
Osim kanalizacije, u Kragujevcu će se gradit i tri postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda/Shutterstock

Kompanija China Road and Bridge Corporation dobila je izravnom pogodbom s Ministarstvom infrastrukture postavljanje kanalizacijske mreže u zemlji u kojoj 34,8% kućanstava nema riješen odvod otpadne vode.

Bez kanalizacije je nešto više od trećine kućanstava u Srbiji (34,8 posto), a posao izgradnje kanalizacijske mreže dobili su Kinezi prije godinu dana izravnom pogodbom Ministarstva infrastrukture uime vlade Srbije i kineske kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), bez natječaja i javnih nabava, što propisuju europska regulativa i domaći Zakon o javnim nabavama.

Gradovi bez financijskih obveza
Kragujevac je tek jedan od 65 gradova i općina u srpsko-kineskom projektu nazvanom Čista Srbija, vrijednom 3,2 milijarde eura, piše Radio Slobodna Europa (RSE). To je šest posto ukupnog BDP-a Srbije za 2021. godinu.

Projekat predviđa izgradnju kanalizacije i postrojenja za otpadne vode, za što se Srbija zadužuje kod Kine.

Međutim, da problemi postoje ukazali su zastupnici oporbe na posljednjem zasjedanju Gradske skupštine u Kragujevcu krajem siječnja.

Radovi na izgradnji 360 kilometara nove kanalizacijske mreže u tom gradu počeli su u studenome 2021. Time će se, prema izjavama gradskih dužnosnika, riješiti dugogodišnji problem otpadnih voda.

360

kilometara nove kanalizacijske mreže u Kragujevcu počelo se graditi u studenome 2021.

Kako su za RSE objasnili iz ureda gradonačelnika, osim kanalizacije, gradit će se i tri postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Sve to stajat će 190 milijuna eura, koje treba osigurati država.

“Gradovi obuhvaćeni projektom Čista Srbija nemaju financijske obveze osim osiguranja imovine za parcele na kojima će biti izgrađena postrojenja za preradu otpadnih voda i izradu katastarskih planova”, navode iz ureda gradonačelnika.

Veroljub Stevanović, oporbeni zastupnik u Gradskoj skupštini i bivši gradonačelnik Kragujevca, kaže da je i dalje poznato malo detalja o projektu. On dodaje kako nije sporno da Kragujevcu treba nova kanalizacijska mreža, ali ističe da bi detalji projekta morali biti poznati javnosti.

“Jedino što sam uspio doznati na sjednici Gradske skupštine je da je gradsko javno poduzeće Vodovod i kanalizacija, inače zaduženo za te poslove, u izvođenju radova tek treći podizvođač.

Međutim, Ministarstvo infrastrukture unaprijed je izabralo izvođača radova umjesto da je raspisalo javni poziv na koji bi se mogle javiti i druge kompanije, nakon čega bi se izabrala najpovoljnija ponuda.

No resorni ministar Tomislav Momirović izjavio je 5. veljače 2021. da će srpske kompanije biti angažirane na projektu u postotku ne manjem od 49 posto ukupno angažiranih podizvođača.

Poštuju direktive EU o vodama
Iz Ministarstva infrastrukture na upit RSE-a navode da su komercijalni ugovori a kineskim kompanijom CRBC potpisani na temelju međudržavnog Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj suradnji u području infrastrukture između Srbije i Kine iz 2009. godine.

Na pitanje zašto se u posao išlo s kineskom kompanijom, a ne s EU, iz ministarstva kažu da Srbija koristi sredstva EU, kako investicijska tako i bespovratna, ali da ona su daleko od potrebnih, a “operativnost tih projekata je na vrlo niskoj razini.”

Prilikom izbora partnera uvjeti su bili, navode iz ministarstva, hitnost obavljanja posla, dostupnost sredstava za ulaganje, operativnost izvođača i brzina izvođenja radova.

Dodaju da se u projektiranju i izgradnji poštuju direktive EU koje se odnose na vode i pročišćavanje otpadnih voda, kao i domaći zakoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close