Kinezi u susjednoj državi žele graditi rafineriju vrijednu 2,6 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2021. u 07:13
Foto: SHUTTERSTOCK

Kinezi su najavili da su spremni početi s projektom u travnju ove godine, dok bi okvirni rok završetka radova bio četiri godine.

Nakon deset godina ponovno se govori o gradnji rafinerije u Smederevu. Riječ je o istoj lokaciji uz Dunav, gde je ranije planirana slična investicija. Tada su naftno postrojenja htjeli graditi Nizozemci, a sada je riječ o Kinezima, piše Politika.

To je potvrđeno krajem prošlog tjedna nakon sastanka s predstavnicima kineskih ulagača u Nacionalnom savjetu za koordinaciju suradnje s Rusijom i Kinom.

Kinezi su najavili da su spremni, nakon usaglašavanja svih pitanja s Radnom grupom koju će osnovati vlada Srbije, početi s projektom u travnju, dok bi okvirni rok završetka radova bio četiri godine. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 2,6 milijardi dolara.

U proizvodnji opreme sudjelovale bi kompanije iz Njemačke i SAD-a. Kao i prije deset godina, najavljena je najnovija i potpuno čista tehnologija.

Tada je američko-nizozemski konzorcij Comico Overseas, odnosno njihova tvrtka kćer u Srbiji Comico Oil, u industrijskoj zoni Smedereva na prostoru od oko 113 hektara uz Dunav, planirao gradnju rafinerije za preradu sirove nafte. Skupština grada na čelu sa DS-om je 2009. godine dala zeleno svjetlo za davanje zemljišta u dugoročni zakup na 99 godina.

No nakon previranja, pregovora, pravnih i imovinskih problema, usklađivanja s propisima, lokalna vlast je 2012. odbila dati suglasnost na ugovor o zakupu jer su ulagači, protivno dogovorenom, htjeli platiti na rate.

Nisu platili na vrijeme

Ugovor je kasnije ispravljen, a gradska skupština ga je ipak usvojila. Predviđeno je da se zakupnina od 652 milijuna dinara (oko 5,3 mil. eura) plati jednokratno, najkasnije 60 dana od potpisivanja ugovora, a to je bio preduvjet za knjiženje zemljišta.

Comico Oil se obvezao na zapošljavanje najmanje 542 radnika, pošumljavanje 20 posto površine te konverziju 12 gradskih kotlovnica s mazuta na plin. Izgradnja postrojenja, prema tadašnjim procjenama, stajala bi između 250 i 400 milijuna dolara.

Planirani kapacitet rafinerije bio je 100.000 barela, a proizvodio bi se bezolovni benzin, eurodizel, ukapljeni naftni plin i gorivo za zrakoplove, sve po standardima EU.

400

milijuna dolara htjela je 2009. u rafineriju uložiti tvrtka Comico Oil

Konačno, u travnju 2012. potpisan je ugovor o zakupu zemljišta za gradnju rafinerije, kada je počeo teći rok od 60 dana za uplatu novca. To se nije dogodilo te je gradski javni pravobrantelj podnio tužbu za raskid ugovora. Uslijedila su nova natezanja, ali je nakon promjene vlasti u Smederevu ta priča prekinuta.

Jovan Beč, sadašnji gradonačelnik Smedereva, o novoj najavi gradnje rafinerije nije obaviješten. U Gradsku upravu nije stigla nikakva službena obavijest o namjerama države da ponovno aktualizira stari projekt.

Vijest o novom pokušaju gradnje rafinerije u Smederevu, gradu u kojem Kinezi već imaju čeličanu i koji spada među mjesta s najlošijom kvalitetom zraka u Srbiji, pa i Europi, dočekana je s negodovanjem. Udruga građana Slobodan grad Smederevo zatražila je od nadležnih da im daju dodatne informacije o gradnji rafinerije, piše Danas.

“Budući da je riječ o investiciji koja bi mogla prouzročiti veliko onečišćenje okoliša, a Smederevo već spada među najzagađenije gradove, građani žele doznati je li izgradnja rafinerije nafte u Smederevu projekt kojeg podržava vlada Srbije, te koja je institucija donijela odluku da se rafinerija gradi baš u Smederevu i koja kompanija je ulagač“, navedeno je u priopćenju udruge.

Tko stoji iza ulagača?

Zajednica građana Smedereva pita i tko su predstavnici kineskih investitora zainteresiranih za gradnju rafinerije, koji su bili na sastanku s predstavnicima Nacionalnog savjeta sa suradnju s Rusijom i Kinom, kojim je predsjedavao Tomislav Nikolić, te jesu li tom sastanku bili nazočni i predstavnici Grada Smedereva.

Dodali su usto i pitanje koje će kompanije iz Njemačke i SAD-a sudjelovati u proizvodnji opreme za rafineriju i na kojoj će se točno lokaciji gradititi.

“Zajednica okupljena oko grupe Slobodan grad Smederevo koja na Facebooku okuplja više od 20.000 članova, ustrajavat će na odgovorima iz dana u dan, a ako oni izostanu, svoja prava tražit ćemo svim legitimnim načinima građanske borbe”, navedeno je u priopćenju Slobodnog grada Smederevo.

Komentirajte prvi

New Report

Close