Kinezi žele preuzeti Etihadovih 49 posto dionica u Air Serbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2020. u 22:00
Vlada Srbije strahuje da bi Europska unija negativno reagirala na dolazak kineske državne zrakoplovne tvrtke/SHUTTERSTOCK

Navodi se da je Peking već obavijestio vladu Srbije kako je spreman da jedna od državnih kompanija preuzme paket dionica koji kontrolira Etihad.

Službeni Peking zainteresiran je da jedna od tri kineske državne zrakoplovne kompanije kupi paket dionica Etihada u Air Serbiji, doznaje Danas u dobro obaviještenim izvorima bliskim vladi Srbije.

List piše da Kinezi žele kupovinom 49% dionica učvrstiti svoju poziciju velikog ulagača u Srbiji i ući na europsko zrakoplovno tržište. Kina ima tri snažne zrakoplovne kompanije: Air China, China Southern Airlines i China Eastern Airlines.

Navodi se da je Peking već obavijestio vladu Srbije kako je spreman da jedna od državnih kompanija preuzme paket dionica koji kontrolira Etihad, koji je dugo u problemima, zbog čega se nagađa da želi izaći iz vlasništva u kompaniji Air Serbia, koja posluje s gubitkom.

“Državi bi odgovaralo da jedna kineska zrakoplovna kompanija postane vlasnik i preuzme upravljanje Air Serbijom. Vlada ne bi imala nikakve primjedbe na to da Etihad proda svoje dionice kineskoj kompaniji. Međutim, postoji dvojba hoće li kada vlada kao većinski vlasnik Air Serbije (51%) da svoju suglasnost Bruxelles na to negativno reagirati”, rekao je sugovornik Danasa.

List navodi kako je poznato da je EU vrlo skeptična prema kineskim ulaganjima u europske zemlje jer u tome vidi ekspanzionističku politiku Pekinga te da Bruxelles takvu politiku prema kineskim ulaganjima očekuje i od Srbije, koja želi postati članica EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close