Kineski Yanfeng 5. svibnja otvara drugu tvornicu autodijelova u Kragujevcu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2021. u 22:00
Kineske investicije u Šumadiji pokrenute su prije dvije godine/Shutterstock

Kineska kompanija ima 111 pogona u 120 zemalja, zapošljava više od 32.000 radnika, a svojim proizvodima opskrbljuje Mercedes i BMW.

Kineska kompanija Yanfeng ostvarila je drugu veliku investiciju u Kragujevcu, gdje nakon tvornice za proizvodnju dijelova za unutrašnjost automobila pokreće i tvornicu za proizvodnju automobilskih sjedala.

U Yanfeng Seatingu bit će zaposleno oko 500 radnika, koliko ih radi i u pogonu Yanfeng Interiorsa, u kojem je proizvodnja pokrenuta prije dvije godine, piše Politika. Ta tvornica se prostire na 18.500 četvornih metara.

Obje kineske tvornice izgradila je nizozemska kompanija CTP, koja je postala jedan od najznačajnijih poslovnih partnera grada Kragujevca. Tvornica za proizvodnju automobilskih sjedala izgrađena je za samo sedam mjeseci, a svečano će biti otvorena za nekoliko tjedana.

CTP uložio 37 mil. eura

Yanfeng je jedan od najvećih proizvođača automobilskih dijelova za globalno tržište. Ta kineska kompanija ima 111 pogona u 120 zemalja, zapošljava više od 32.000 radnika, a svojim proizvodima opskrbljuje automobilske divove kao što su Mercedes i BMV.

Iza Yanfenga stoji kineska država, a prvu tvornicu te kompanije u Kragujevcu u studenome 2019. godine pustili su u rad predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kineska veleposlanica Chen Bo. Tom prigodom Vučić je najavio da će 400 ljudi u Kragujevcu već za nekoliko meseci dobiti posao u novootvorenoj tvornici Yanfenga, a za dvije godine ukupno 800 Kragujevčana.

Vučić, veleposlanica Bo i predstavnici kompanije, kao i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, potpisali su se na prvi proizvod koji je izašao iz tvornice, čime je službeno obilježen početak proizvodnje.

1000

radnika bit će zaposleno u dvije Yanfengove tvornice u Kragujevcu

Druga tvornica, koja je završena ovih dana, bit će otvorena 5. svibnja. U oba Yanfengova pogona u Kragujevcu bit će zaposleno više od 1000 radnika.

Kineske investicije u središnjem gradu Šumadije pokrenute su prije dvije godine, u suradnji s nizozemskim CTP-om koji je izgradio oba pogona za kompaniju Yanfeng. CTP je u radnoj zoni Feniks, na ulazu u Kragujevac s Koridora 10, kupio dvije parcele ukupne površine 11,1 hektar. Od prodaje građevinskog zemljišta grad je prihodovao oko 500 milijuna dinara (oko 4,1 mil. eura).

CTP je velika logistička kompanija koja na namjenski kupljenom zemljištu osniva industrijske parkove i gradi pogone za poslovne partnere.

U izgradnju Yanfengovih tvornica u Kragujevcu CTP je uložio 37 milijuna eura. Ukupna investicija dvostruko je veća jer je kineska kompanija uložila u opremanje pogona robotiziranim strojevima.

Rade u bescarinskoj zoni

Kineske tvornice Yanfeng Interiors i Yanfeng Seating posluju u sklopu bescarinske zone Šumadija kojom upravlja istoimeno javno poduzeće koje je u ožujku 2019. godine osnovala Uprava za slobodne zone Srbije pri Ministarstvu financija.

Bescarinska zona Šumadija raspolaže s više od 16 hektara građevinskog zemljišta u sklopu radne zone Feniks, s tim da poslovanje tog javnog poduzeća nije teritorijalno ograničeno. Bescarinska zona Šumadija, koja je otvorena upravo zbog kineske kompanije Yanfeng, druga je zona slobodne trgovine u Kragujevcu, a prva, koja se prostire na čak 176 hektara, osnovana je za potrebe Fiata i njegovih kooperanata.

Bescarinska zona Šumadija je odlukom grada Kragujevca dva puta proširena, prvo sa pet na 10 hektara, a nedavno joj je dodano još šest hektara. U Srbiji, zajedno s kragujevačkom Šumadijom, postoji 15 slobodnih zona u kojima rade 204 kompanije s oko 35.000 zaposlenih, a njihovo učešće u izvozu je 14 posto.

Formiranje bescarinskih zona poslovanja, na inicijativu lokalnih vlasti, odobrava Uprava za slobodne zone Ministarstva financija koja je osnovana 2008. godine, uoči dolaska Fiata u Srbiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close