Kineski kredit za tunel kroz Frušku goru

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2022. u 22:00
Foto: Matko Begović/PIXSELL

Ugovorom je predviđeno da će Srbija kredit iskoristiti za pokriće 85% vrijednosti projekta, dok će ostatak osigurati iz proračuna.

Vlada Srbije planira se zadužiti za 608,3 milijuna dolara kod kineske Export-import banke za izgradnju Fruškogorskog koridora, odnosno brzu prometnicu Novi Sad-Ruma.

Vlada je uputila u skupštinsku proceduru Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu za kredit za povlaštenog kupca za projekt izgradnje brze prometnice Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) između vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo financija i kineske Export-Import banke.

U listopadu 2020. godine potpisan je ugovor o projektiranju i izvođenju radova za tu brzu cestu između vlade Srbije, Puteva Srbije, Кoridora Srbije i kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Ugovorom je predviđeno da će Srbija kredit iskoristiti za pokriće 85% vrijednosti projekta, dok će ostatak osigurati iz proračuna.

Rok dospijeća kredita je 20 godina, uključujući i razdoblje počeka od pet godina. Razdoblje otplate glavnice je 15 godina u 30 polugodišnjih rata koje dospijevaju 15. svibnja i 15. studenoga svake godine.

Кamatna stopa je fiksna i iznosi 3% godišnje. Izgradnja Fruškogorskog koridora od posebnog je značaja za razvoj transportnog sustava Srbije zbog smanjenju posljedica teretnog prometa na okoliš.

Komentirajte prvi

New Report

Close