Kineski inženjeri u kolovozu u Tuzli

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2020. u 22:00
Gradnja termoelektrane jedna od najvećih investicija u BiH/Shutterstock

Za njih je predviđena 14-dnevna samoizolacija zbog pandemije korona virusa, nakon toga počinju s radom.

Prva grupa kineskih inženjera koji su zaduženi za projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli u Bosnu i Hercegovinu će stići početkom kolovoza ove godine. Ovu informaciju za internetski portal klix.ba potvrdio je izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, odnosno EPC ugovora je 722 milijuna eura, gdje je 15 posto učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke.

Ovaj termoenergetski objekt će graditi kineski konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking i Gedi – Guandong Electric Power Design Institute, a kako je za portal klix.ba potvrdio izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić, grupa od 15 inženjera iz Pekinga u BiH će stići do 10.kolovoza.

Nakon toga, za njih je predviđena 14-dnevna samoizolacija zbog pandemije korona virusa, a po isteku ove mjere planiran je zajednički rad kineskih stručnjaka s zaposlenicima Elektroprivrede BiH vezano za i početak izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Salkić je istaknuo da je nakon 15 inženjera planiran dolazak i prve grupe radnika koji će sudjelovati u izgradnji spomenutog termoenergetskog objekta koji predstavlja najveću investiciju u BiH.

Dolasku kineskih partnera prethodili su intenzivni radovi na pripremi terena površine 270 hektara, a koji nisu usporeni unatoč pandemiji korona virusa.

Do danas je izvršena nivelacija terena i gradnja kanala, uz sve ostale zahtjevne građevinske radove, za koje je rok bio do studenog ove godine.

Međutim, zbog pandemije korona virusa te nemogućnosti dolaska kineskih partnera u svibnju, domaći radnici su besprekidno obavljali svoj dio posla tako da će inozemnim partnerima pripremljeni teren predati u potpunosti.

Vrijednost pripremnih radova je 18,9 milijuna KM, a izvođač je domaći konzorcij, koji čine kompanije ITC Zenica, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

Također, zaposlenici Elektroprivrede BiH u proteklom razdoblju su radili i na izradi dokumentacije s kineskim partnerima, koja se odnosi na bazni dizajn projekta. Prema Salkićevim riječima, cjelokupan posao će biti završen nakon dolaska spomenutih inženjera.

Elektroprivreda BiH prije mjesec dana izvršila je i uplatu avansa Kinezima u iznosu od oko 214 milijuna konvertibilnih maraka.

Treba napomenuti kako je realizacija izgradnje Bloka 7, snage 450 MW električne i 270 MW toplinske energije, planirana za 56 mjeseci, sudjelovat će okvirno tisuću radnika, a posao je ugovoren po principu “ključ u ruke”.

Komentirajte prvi

New Report

Close