Kineska željezara u Smederevu morala ugasiti jednu visoku peć

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2020. u 22:00
Ne zna se kada će ugašena peć ponovno početi raditi/SHUTTERSTOCK

Unatoč očekivanjima HBIS grupe da će od srpnja čelik iz Smedereva možda i bez ograničenja ići na tržište EU dodatne liberazacije nema.

Kineska željezara HBIS u Smederevu zaustavila je proizvodnju na jednoj od dvije visoke peći zbog negativnog utjecaja izvoznih kvota za srpski čelik u Europskoj uniji i posljedica pandemije koronavirusa, javljaju Večernje novosti.

“Razlozi za gašenja visoke peći broj 1 u kompaniji HBIS Srbija su utjecaj kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Europske unije i smanjena potražnja za čelikom na tržištu, jer su mnogi naši klijenti obustavili proizvodnju uslijed pandemije koronavirusa”, potvrđeno je za beogradski list iz Željezare HBIS.

Europska komisija je prošle godine u srpnju, za određeni broj zemalja, uključujući i Srbiju, uvela ograničenje izvoza na ukupno 3,3 milijuna tona čelika. Međutim, unatoč očekivanjima u Željezari da će od ovog srpnja čelik iz Smedereva možda ići i bez ograničenja prema tržištu EU, dodatne liberazacije nema.

Izdržali do travnja

“Čak je situacija donekle i nepovoljnija, jer kvote nisu više globalne, sada se ograničenja odnose za svaku zemlju pojedinačno, pa tako i za Srbiju, i zahvaćaju hladno valjane i toplo valjane proizvode”, objašnjavaju u Željezari.

Nakon što je čak i u vrijeme izvanrednog stanja uspijevala održati plasman, čeličana je ipak posustala. Kada je srpski izvoz od 15. ožujka do 15. travnja pao za 20 posto, najveći izvoznik i dalje je bila HBIS grupa, koja je u tih mesec dana izvezla robu za 42,6 milijuna eura.

Zasad nije izvjesno kada će ugašena peć, čiji je maksimalni kapacitet 75.000 tona mjesečno, ponovno početi raditi. To što je visoka peć ugašena, a ne samo stavljena u tzv. tihi hod govori da se to neće dogoditi uskoro.

“S obzirom na plan narudžbenica koje smo dobili za sljedeće razdoblje, poslovanje smo prilagodili trenutačnoj situaciji. Kada se stvore tržišni uvjeti za ponovno pokretanje, peć će biti vraćena u pogon kompanije”, objašnjavaju iz Željezare. Proizvodnja čelika bit će nastavljena samo na visokoj peći 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mjesečno.

Obećali velika ulaganja

Inače, visoka peć 1 je u posljednjih 50-ak godina, od kada je počela raditi, ugašena nekoliko puta. Prvi put to je bilo 1987. godine, zbog generalnog remonta. Mirovala je čak 18 godina, do dolaska američke kompanije u Smederevo, te je ponovno počela raditi 2005., da bi je Amerikanci ugasili 2011. godine.

Vraćena je u pogon u listopadu 2015. i radila je sve do prošlog tjedna. Još prije godinu dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s izaslanstvom HBIS grupe koju je predvodio predsjednik Yu Yong. Vučić je tom prigodom rekao da je zadovoljan time što HBIS u Srbiji posluje stabilno i ostvaruje planiranu razinu proizvodnje na vrlo zahtjevnom i konkurentnom tržištu čelika.

Yu Yong je poručio da je Srbija postala najtraženija destinacija za strana ulaganja zahvaljujući provedenim reformama i rastu ekonomije. On je najavio da će u sljedeće dvije godine završiti investicijski ciklus vrijedan 300 mil. dolara za modernizaciju proizvodnje u smederevskoj Željezari.

Komentirajte prvi

New Report

Close