Kina je spremna produžiti poček na otplatu kredita od 809 milijuna eura za prvu dionicu autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 30. svibanj 2021. u 08:59
Prva rata kineskog kredita od 33 milijuna eura stiže na naplatu u srpnju/PD

Prva rata od 33 milijuna eura stiže na naplatu u srpnju. 

Kina je spremna razgovarati s Crnom Gorom o produženju počeka na otplatu kredita od 809 milijuna eura koji joj je kineska Exim banka dala za izgradnju autoceste, objavio je ured crnogorskog predsjednika.

Kineski i crnogorski predsjednici Xi Jinping i Milo Đukanović telefonski su razgovarali u povodu 15. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Tema razgovora bio je i kredit koji je Crna Gora 2014. dobila za izgradnju prve od tri dionice autoceste koja vodi od Bara do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od dva posto i šestogodišnji poček koji istječe ove godine.

Prva rata od 33 milijuna eura stiže na naplatu u srpnju. Prvu, tzv. prioritetnu dionicu autoceste gradi kineska kompanija CRBC, koja je radove trebala završiti 2019., ali je rok produžen do studenoga 2021.

Dritan Abazović, potpredsjednik crnogorske vlade, krajem travnja u Europskom parlamentu zatražio je od EU pomoć u isplati kredita, čime bi se, kako je rekao, pomoglo smanjiti utjecaj Kine u Crnoj Gori, prenosi portal Indikator.ba.

Europska komisija je, međutim, poručila da “EU ne vraća dugove trećih strana”.  Đukanovićev ured je priopćio kako je Xi Jinping rekao da Kina pridaje velik značaj realizaciji projekta prve crnogorske autoceste i spremna je razgovarati da se poček na otplatu kredita produži do kraja 2022.

“Izgradnja autoceste je ne samo projekt stoljeća za Crnu Goru, već pilot projekt inicijative Pojas i put i mehanizma suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe”, rekao je Xi Jinping.

Đukanović je kineskom predsjedniku rekao da je autocesta najvrijedniji infrastrukturni projekt u povijesti Crne Gore. Kina drži oko četvrtine ukupnog duga Crne Gore.

Komentirajte prvi

New Report

Close