Poznati restoran brze hrane će sljedeće godine otvoriti svoj prvi restoran u susjednoj državi

Autor: Poslovni dnevnik , 04. listopad 2021. u 12:52
Foto: Unsplash

Kompanija TASTRA Sarajevo, kao ekskluzivni nositelj franšize za BiH, planira otvaranja KFC restorana u više gradova BiH.

Američki lanac brze hrane KFC (Kentucky Fried Chicken), kako doznaje portal Klix.ba, na proljeće sljedeće godine otvara svoj prvi restoran u BiH, odnosno u Sarajevu.

Kompanija TASTRA Sarajevo, kao ekskluzivni nositelj franšize za BiH, planira otvaranja KFC restorana u više gradova BiH. Trenutačno nekoliko trgovačkih centara iz Sarajeva pokazuje zainteresiranost za otvaranje KFC restorana u svojim objektima.

KFC lanac je restorana brze hrane sa sjedištem u Louisvilleu koji se specijalizirao za prženu piletinu, a riječ je o drugom najvećem svjetskom lancu restorana na svijetu, nakon McDonald’sa.

Prema podacima iz 2019., KFC ima restorane na više od 22.000 lokacija u 150 zemalja, a u regiji u Hrvatskoj i Srbiji.Lanac je dio Yum! Brandsa, poznate restoranske kompanije, koja u vlasništvu ima i Pizza Hut, Taco Bell te WingStreet restorane.

KFC je osnovao pukovnik Harland Sanders, poduzetnik koji je počeo prodavati prženu piletinu iz svog restorana uz cestu u Corbinu u državi Kentucky u vrijeme Velike depresije.

KFC je bio jedan od prvih američkih lanaca brze hrane koji se proširio na međunarodnu razinu otvaranjem prodajnih mjesta u Kanadi, Velikoj Britaniji, Meksiku i na Jamajci sredinom 1960-ih godina.

Do 1963. bilo je 600 KFC restorana, što je kompaniju učinilo najvećim pogonom brze hrane u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close