Kanton Sarajevo osniva poduzeće za proizvodnju struje iz OIE

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2023. u 22:00
U Kantonu Sarajevo električna energija gotovo se u cijelosti uvozi/A. Durgut/PIXSELL

Ovisni o uvozu, nikad nećemo staviti troškove pod kontrolu, objasnio je ministar Adnan Delić prve korake u izmjenama energetske politike.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog poduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministar Adnan Delić navodi da je jedan od preduvjeta za pokretanje daljnjih procedura osnivanja takvog poduzeća je izrada studije koja će pokazati postoji li stvarna opravdanost za pokretanjem takvog tipa poduzeća.

“U Kantonu Sarajevo električna energija gotovo se u cijelosti uvozi, zbog čega, između ostalog, proizlazi potreba za izmjenom politike u području energetike, a posebno u području elektroenergetskog sektora.

S obzirom da je BiH preuzela obavezu postepenog uvođenja pristojbe na emisije CO2 kako bi do 2030. postala dio EU ETS sistema, Kanton Sarajevo već mora početi raditi na izmjenama energetske politike, posebno u području korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije”, naveo je ministar Delić.

A prvi korak je izrada studije o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja javnog poduzeća u vlasništvu Kantona Sarajevo za proizvodnju električne energije iz OIE, za što je potrebno, ističe Delić, realizirati projekte istraživanja vjetroenergetskog potencijala na četiri potencijalne lokacije i projekte istraživanja potencijala solarne energije na dvije lokacije.

“Incijativa je primarno fokusirana na električnu energiju i elektroenergetski sektor, kako zbog njegove važnosti za razvoj i konkurentnost privrede, tako i za stabilizacije životnog standarda u Kantonu, jer je električna energija osnovna potreba u svim segmentima života, posebno u ovo digitalno vrijeme.

Ovisni o uvozu, nikad nećemo staviti troškove pod kontrolu. Sve zemlje svijeta svjesne su važnosti suverenosti u području upravljanja energetskim resursima i mi svakako želimo pratiti te trendove”, pojasnio je ministar podsjetivši da su prirodni resursi i potencijali Kantona Sarajevo dosad minimalno korišteni.

Komentirajte prvi

New Report

Close