Kako je frizerski salon dobio EU novac za edukaciju?

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2020. u 22:00
270.000 eura bespovratnog novca iz europskih fondova dobio je frizerski salon/PIXABAY

Lidija Dimova, direktorica Nacionalne agencije za europske programe i mobilnost, tvrdi da je hajka protiv nje pokrenuta nakon što je otkrila da je u toj instituciji pronevjeren novac za vrijeme prethodne vlasti.

Razočarat ću VMRO DPMNE, neću dati ostavku”, izjavila je Lidija Dimova, direktorica Nacionalne agencije za europske programe i mobilnost u Sjevernoj Makedoniji. Prije toga je vodeća oporbena stranka VMRO DPMNE pozvala Dimovu na odgovornost zbog sumnje o zloporabama novca iz europskih fondova u aferi Frizerski salon.

Traže njenu hitnu ostavku, a od Javnog tužiteljstva da istraži skandal, piše Radio Slobodna Europa. Reagirao je i Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, koji je pozvao Dimovu da odmah izađe pred građane s odgovorima.

“Neću dopustiti nikakvu sumnju niti moguće zloporabe. Pozivam direktoricu Agencije Lidiju Dimovu da izađe pred novinare i da transparentno prikaže sve detalje o načina raspodjele sredstava iz europskih fondova”, rekao je Zaev. Dimova je izašla s detaljima na konferenciji za novinare, ističući da je neosnovan strah oporbe da će ona izbrisati dokaze.

“Sustav Bruxellesa funkcionira savršeno. Jednom kada nešto uđe u baze podataka, ne postoji nešto što mogu ja ili bilo tko drugi iz agencije obrisati. Ostat ću u agenciji sve do trenutka kada se riješi prava dvojba – što se dogodilo sa 2,2 milijuna eura koje je pronevjerilo bivše vodstvo”, rekla je Dimova.

Podučava medijsku pismenost

Ona je dodala da je vijest o financiranju frizerskog salona lažna, iako je na istoj konferenciji za novinare vlasnik tvrtke Zoran Zlatkovski potvrdio da je osnovao salon za ljepotu 2001. godini, ali da je kasnije u Centralni registar unesena i opća odredba prema kojoj se tvrtka može baviti i drugim djelatnostima.

270.000

eura bespovratnog novca iz europskih fondova dobio je frizerski salon

Dimova je došla u središte zanimanja javnosti kada je portal A1on objavio da je jedan frizerski salon dobio 270.000 eura od bespovratnog novca iz europskih fondova, iz programa Erasmus 2.

Kako se navodi, radi se o sumnjivoj dodjeli bespovratnih sredstava tvrtki kojoj edukacija nije primarna djelatnost. Ističe se i problem sa sukobom interesa, jer je Zlatkovski novac za projekte dobivao i na druge načine.

Naime, Zlatkovski i Dimova su priznali da je on s Nacionalnom agencijom imao dogovore i kao vanjski suradnik, odnosno evaluator u dijelu Erasmus programa o stručnom obrazovanju, iako je aplicirao za projekte iz medijske pismenosti. Ali, kako kažu, to nije sporno i prema pravilima je Europske unije.

“Taj frizerski salon jedna je vrsta lažne vijesti. On ne dobiva projekte, nego tvrta VEZ Trade dobiva grantove koji su napravljeni s Nacionalnom agencijom i odnose se na rad mladeži i edukaciju mladih o medijskoj pismenosti”, rekao je Zlatkovski.

Dimova je optužila da iz Agencije cure informacije, nakon što je otkrila da je pronevjereno 2,2 milijuna eura za vrijeme prethodne vlasti, dodajući da je čitava hajka protiv nje pokrenuta zbog tog otkrića, o kojem je obavijestila i Bruxelles.

EK istražuje slučaj

Iz Europske komisije najavili su da će istražiti slučaj i ako se utvrdi “samo neregularnost u trošenju, kao na primjer proceduralna pogreška”, onda država može vratiti novac EU. Prije desetak dana Državna komisija za sprečavanje korupcije otvorila je predmet o zloporabi sredstava iz fondova Europske unije od strane direktorice Nacionalne agencije za europske programe i mobilnost.

2,2

milijuna eura navodno je pronevjerilo bivše vodstvo Nacionalne agencije za europske programe i mobilnost

Nuri Bajrami, član komisije koji vodi taj predmet, kaže da su u svibnju pristigle prve anonimne prijave o radu Dimove. U jednoj prijavi se optužuje i za zloporabu državnog proračuna.

Iz Ministarstva obrazovanja u odgovorima Antikorupcijskoj komisiji navedeno je da su utvrđeni određeni financijski propusti i da je već obavljen nadzor i pokrenuti unutrašnji postupci, kao i da su podnijeli kaznenu prijavu Osnovnom javnom tužiteljstvu. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Antikorupcijsku komisiju stigao je izveštaj da je taj predmet u nadležnosti odjela za suzbijanje organiziranog kriminala i ozbiljnog kriminala u MUP-u.

Iz Javnog tužiteljstva za Radio Slobodna Europa kažu da je pokrenut pravni postupak na temelju prijava koje su stigle iz Antikorupcijske komisije, zatim teksta u novinarskom istraživanju, kao i na temelju izjava Lidije Dimove o radu prethodne upravne strukture agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close