Japanci i Kanađani istražuju novo bogato nalazište zlata i bakra u susjednoj državi

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2020. u 07:12
Istražno polje Borsko, gdje će vjerojatno nastati novi rudnik, površine je 35 četvornih kilometara/SHUTTERSTOCK

Nalazišta bi, uz pojavu nekih rijetkih metala, moglo potvrditi daljnju opravdanost potrage za ležištima bakra i zlata u tom dijelu Srbije.

Geološka istraživanja koja na istražnom polju Borsko u Srbiji provode Japanska nacionalna kompanija za naftu, plin i metale (JOGMEC) i kanadski Mundoro, ukazala su na postojanje novog ležišta bogatog bakrom i zlatom, objavile su te kompanije.

Prema izvještaju u koji su imale uvid Večernje novosti, istraživački odbor JOGMEC-Mundoro odobrio je cjelokupni geofizički pregled u siječnju 2020. s konzultantskim geofizičkim timom sa sjedištem u Australiji, koji ima bogato iskustvo u takvim poslovima.

JOGMEC i Mundoro tumačenje i analizu ovog otkrića očekuju do kraja prvog tromjesečja ove godine.

Ovisno o rezultatima, sve te analize bit će iskorištene za projektiranje sljedeće faze geološkog bušenja, kako bi se ustanovila mogućnost daljnje faze istraživanja nalazišta, koje bi uz pojavu nekih rijetkih metala, moglo potvrditi daljnju opravdanost potrage za ležištima bakra i zlata u tom području, koja je od Bora udaljena samo četiri kilometara.

Ugovor o zajedničkom ulaganju

U izvješću o istraživanju sustava potencijalnog ležišta bakra i zlata navodi se da je istraživački tim otkrio “napredni sustav izmjene” u kojem je utvrđena nazočnost pirita, prožetog silicijem i alunitima.

U posebnom dijelu izvješća navodi se da je riječ o vrlo važnom otkriću, uz napomenu da je regionalna ciljna kampanja za bušenje iz 2019. godine značajno doprinijela razumijevanju geoloških anomalija u blizini Bora.

Istražno polje Borsko površine je 35 četvornih kilometara, a geološka istraživanja u potpunosti financira JOGMEC, na temelju ugovora potpisanog s Mundorom o zajedničkom ulaganju.

Kanadska kompanija Mundoro s američkom kompanijom Freeport-McMoRan Exploration Corporation u blizini Boljevca, nedaleko od sela Savinac, provodi geološka istraživanja gdje su u jednom sloju rude, debelom 12 metara, pronašli 30 grama po toni zlata i 171 gram po toni srebra.

Smatra se da su nalazišta zlata, s gramom po toni rude, uz uvjet da to otkriće prate i odgovarajuće količine rude, profitabilna i da postoji ekonomska opravdanost eksploatacije takvog ležišta.

Istražno bušenje, koje je još traje, dovelo je do toga da se, umjesto prvobitno planiranih 3500 metara, istraži još dodatnih pet kilometara bušotina, sve do obustave rada nakon pojave Covida-19. Kako se navodi u izvještaju kanadske kompanije, za program bušenja od listopada 2019. do ožujka 2020. godine, Mundoro je rasporedio tri bušilice i testirao četiri od pet ciljnih područja.

Uložit će milijune dolara

Završena su istraživanja na istražnim lokacijama Tilva roš, Prekostenski, Orlovo brdo i D-Vein, dok nije započelo bušenje na lokaciji Markov kamen. Kompanija čeka posljednju seriju rezultata ispitivanja, a tržišna analiza bit će dostupna u drugom trmojesečju 2020., javlja eKapija.

Mundoro, koji je postao poznat nakon što je u Kini pronašao bogato ležište zlata, s globalnom rudarskom korporacijom Vale Canada Limited sa sjedištem u Brazilu, zaključio je ugovor o financiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije u Timočkoj Krajini.

Za istraživanja u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini, Vale će u sljedećih pet godina uložiti čak 45 milijuna dolara.

Sporazumom je predviđeno da Vale kao najveći proizvođač željeza u svijetu i drugi po proizvodnji nikla može imati 51 posto istražnih prava na tim lokacijama, tako što će u sljedeće tri godine u geološka istraživanja uložiti pet milijuna dolara. Kasnije kompanija može dobiti i dodatnih 24 posto udjela, ako u nastavak projekta uloži još 40 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close