Jagode za dublji džep, domaća stiže početkom travnja

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2023. u 06:59
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Domaće jagode pristižu početkom travnja, iz plastenika.

Prve domaće jagode u Srbiji očekuju početkom travnja, dok se zasad na tržnicama crvene one iz Grčke, Turske i Albanije, pišu Večernje novosti. Rana jagoda prvo nam je stigla iz Španjolske, a onda se uvoz preselio na druge mediteranske zemlje. Kilogram je prošlog vikenda koštao i do 800 dinara, a cijena je ovih dana “pala”, pa se kreće od 250 do 500 dinara za kilogram. Uvozne jagode i dalje se, uglavnom, prodaju u mjericama, na po 500 do 600 grama.

Domaće jagode pristižu početkom travnja, iz plastenika. S otvorenog se mogu očekivati tek poslije 6. svibnja, kaže proizvođač iz okoline Beograda.

”Drastična je razlika u ukusu kad usporedimo domaće i uvozne. Radi se o plastenicima koji se dogrijavaju, često se beru u ne baš potpunoj zrelosti. Ali, u nedostatku drugih, prolaze na tržištu i imaju dobru cijenu. Sada su negdje od 400 do 500 dinara pola kilograma. Kada stignu domaće, očekujemo da će koštati između 600 i 700, a na kraju će cijena pasti na nekih 300 dinara za kilogram”.

Jagode su lani imale lošu cijenu, pa su se zbog toga smanjile i površine pod njima. Proizvodnja je neisplativa, najviše jer je puno ručnog rada. Inače, najviše se uzgajaju u općini Šabac. No, mačvansko područje ipak nije na prvom mestu, već rasinsko. Neki podaci pokazuju da je pod jagodama bio 1801 hektar. Samo je petina bila u sjevernom dijelu, a čak četiri petine u južnom. Regija Šumadije i zapadne Srbije (1026 ha) sudjelovala je sa 57% u ukupnoj površini, a južna i istočna Srbija imala je veću površinu pod jagodama od Vojvodine.

Po općinama, Šabac je prvi sa 292 hektara ispred Varvarina (184), Kruševca (160), Grocke (130) i Leskovca (122). Jagodarima velik problem zadaje i nedostatak radne snage. Berba jagoda nije nimalo laka, a sve je teže naći berače, čak i kad su dnevnice dobre. Očekuje se da će dnevnice biti oko 3000 dinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close